Poprzedni temat «» Następny temat
INGERSOLL Dual Time Automatic
Autor Wiadomość
kadarius
Ojciec Założyciel
Towarzysz Isajew

#1  Wysłany: 2011-02-08, 21:33   INGERSOLL Dual Time Automatic

Witam!

Z okazji zbliżających się urodzin postanowiłem sobie zrobić tradycyjny zegarkowy prezent :mrgreen: Tym razem padło na niszowego dość Ingersolla (o ile wiem jest tylko jeden na forum - mój będzie drugi) Frajda podwójna bo póki co nikt takiego nie ma!
Czemu Ingresoll czyli chińczyk z kupioną historią? Ano przez przypadek miałem okazję przymierzyć go w sklepie i zagadał do mnie :mrgreen: - tylko że w sklepie cena z innej bajki! :shock:
Krótkie poszukiwania na zatoce i okazało się że można 3x taniej!

A oto rzeczony zegarek:

zegarek został zakupiony jako nowy ze wszystkimi szykanami, pudłami, instrukcjami, nalepkami itd. Czyli FNN pełną gębą! :razz:

Pudełko jest jakie jest - z zewnątrz obszyte skórą z chińskiego zwierza, wewnątrz jest dużo lepiej - poduszka i obszycie wykonane zostało z miękkiego, przyjemnego w dotyku materiału

Niezbyt dobre wrażenie (żeby nie powiedzieć rozczarowanie) sprawia pasek! Jest to dobrze znany choćby z Parnisów chiński smok! w tym przypadku z zapinką motylkową! - za kasę jaką sobie winszują to mogliby dać coś lepszego:

jedyna różnica to podszycie skórką + sygnowanie (widać w drugim planie).

więc pierwszą rzeczą była przesiadka na coś bardziej przyjemnego w użytkowaniu - udało się przy przesiadce zachować sygnowaną zapinkę, która w odróżnieniu od paska jest OK!

Trochę o samym zegarku:

Pełna nazwa IN4402CH Sitting Bull
koperta SS o rozmiarze 45mm, wys. 13mm
rozstaw uszu 22mm

Jakkolwiek nie przepadam za tak dużymi zegarkami to ten leży wyjątkowo dobrze - praktycznie nie czuje się jego rozmiaru!
Sposób wykończenia - kształt lunety i uszu powoduje że zegarek wydaje się lżejszy i delikatniejszy niż wskazywałyby jego wymiary:

Mechanizm:

pojęcia nie mam to za cudo :shock: - może ktoś się pozna :mrgreen:

Tarcza i wskazówki:

tu kryje się największa frajda tego zegarka!
w zasadzie na pierwszy rzut oka trudno stwierdzić co to jest - pierwsze skojarzenie - chrono! potem zdajemy sobie sprawę że coś jednak nie tak, to może multikalendarz ale też nie halo - po wskazówkach wydaje się podobny do Meistersingera jednowskazówkowca!
W zasadzie trochę misz-masz ale w całości robi zajeb... wrażenie i jest baaardzo czytelne - po chwili można się przyzwyczaić co gdzie jest i jak odczytywać czas!

Wskazanie dual time realizowane jest przez dwie tarczki na których można niezależnie ustawić godzinę (lewa jest sprzęgnięta ze wskazówką minutową i ustawia się ją klasycznie, prawa ustawiana jest w 100% niezależnie)
Dodam że tarczki są ładnie wykończone choć wątpliwość budzi podziałka godzinowa - pomiędzy pełnymi godzinami są 4 podziałki czyli ani wypiął ani przypiął! gdyby były 3 to byłaby podziałka kwadransowa, gdyby 5 to 10-cio minutowa co jest podziałem bardziej intuicyjnym niż podziałka 12-to minutowa.

OGÓLNIE:

Bez kozery powiem, że jest najlepiej wykonany i najładniejszy chińczyk jakiego mam! (no może jedyną konkurencją jest ZUAN :grin: ). Od razu wiedziałem, że go chcę i tylko kwestią jest kiedy a nie czy!
Za cenę półtora Parnisa mam ciekawy i nietuzinkowy zegarek! pasujący zarówno do garnituru jak i jeansów. Prosta i klasyczna stylistyka powoduje, że szybko się nie znudzi!
I jeszcze jedno - dual time nie jest dla mnie gadżetem - ze względu na dość częste wizyty u naszych wschodnich sąsiadów bardzo się przydaje! - jednym ruchem koronki mam do dyspozycji czas lokalny i domowy bez żadnych ringów i innych cudów wianków!

W skrócie - Ingresoll Sitting Bull po prostu wyp...la z trampek :mrgreen: za takie pieniądze nie widzę konkurencji

na koniec fotka rodzinna z innym moim dual timem:

PS. Historię firmy Ingresoll przybliżył ALAMO w wątku INGRESOLL

ALAMO napisał/a:
Ingersoll to marka pochodząca z USA, założona w XIX wieku. Jest to jedna z najstarszych amerykańskich marek, słynna z modelu "Yankee" z 1896 roku, tzw. "1$ watch". Zbankrutowała w czasach Wielkiego Kryzysu, i kupił ją Waterbury. W roku 1930 - odsprzedał londyńską część, działającą pod marką Ingersoll Ltd, jej zarządowi - c uczyniło markę i firmę brytyjską. POd marką Ingersoll Ltd działała do 1980 roku, kiedy to zakłady zamknięto. W 1983 odkupił ją Steven Strauss, i odsprzedał Zeon Ltd, który jest największym brytyjskim importerem, i właścicielem wielu innych brandów. Jak łatwo się domyśleć - zegarki produkowane są tam gdzie najtaniej, więc w Chinach. Plotka głosi, że niektóre modele produkuje dla nich Timex (zważywszy że stosują te same mechanizmy - nie jest to wykluczone). Stosowane mechanizmy to głownie klony Miyoty w wersji "wszystkomające". Jak oglądałem rozmontowany - to był na nim znak Dixmonta/Ganzou. Generalnie, nie dałbym za nie cen winszowanych w naszym systemie monetarnym, czyli 600-800 zeta. Nie dlatego że cś z nimi nie tak, ale dlatego że podobne stylistycznie i technicznie zegarki można mieć za 250-300 zł.
A na KiZi wieszali - bo zawsze wieszają na czymś czego im się nie chce sprawdzić, tak dla bezpieczeństwa własnego sumienia. Czym rózni się marka istniejąca ciągle od ponad wieku, i zmieniająca swych właścicieli, od takiej Stowy - wiedzą pewnie tylko najmęrdsi z kiziowej loży mędrców. Za to na GMT mając Ingersolla mógłbyś się zaprzyjaźnić z co niektórymi, bo przez długi czas działali wspólnie ze Smithsem, który obecnie jest dokładnie taką samą marką. Ale dla niektórych są mniej wirtualne ;) ...

jaro19591
Właściciel Pola Ryżowego
Burak Cukrowy

#2  Wysłany: 2011-02-08, 21:59   

Tradycyjnie - wal się - szczere wyrazy nienawiści - zazdraszczam.

Rudolf

#3  Wysłany: 2011-02-08, 22:00   

kurde fajny jest taki spokojny ..

sierżant
Sprzedawca Ryżu

#4  Wysłany: 2011-02-08, 22:01   

Ingersol miód-malina. Jest on w moich planach zakupowych, ale muszę odczekać aż nacieszę się tymi czasomierzami, które nabyłem niedawno i nie zdążyły się znudzić.

ALAMO
Pijak i Złodziej

#5  Wysłany: 2011-02-08, 22:02   

Fajny.
Nawet mam nazwę dla niego : Multumzeiger :lol:

kadarius
Ojciec Założyciel
Towarzysz Isajew

#6  Wysłany: 2011-02-08, 22:05   

e... jakie tam multum - tylko cztery :mrgreen:

ale nazwa mi podeszła Ingresoll Multumzeiger brzmi DUMNIE!!! :mrgreen:

Svedos
Dobry Mod

#7  Wysłany: 2011-02-08, 22:06   

Darek, powiem w krótkich żołnierskich słowach...w śnieg, podoba mi się ta maszyna, bardzo mi się podoba.

kadarius
Ojciec Założyciel
Towarzysz Isajew

#8  Wysłany: 2011-02-08, 22:18   

cieszę się że się podoba :razz:

Ten model występuje jeszcze w wersji alternatywnej bez sekundnika

powiem szczerze, że podoba mi się równie o ile nie bardziej!

znalazłem go na ebayu ale kosztował prawie $200 z szipingiem a na stronie producenta cena była już chora - 175 funciaków! i to bez wysyłki

Svedos
Dobry Mod

#9  Wysłany: 2011-02-08, 22:24   

Naprawdę fajna maszyna.

Rudolf

#10  Wysłany: 2011-02-08, 22:25   

dreinzeiger też fajny

Iks
Klon Właściciela Krajowego K. Ryżowego

#11  Wysłany: 2011-02-08, 22:25   

Bardzo fajna, nieststy jedyny jaki znalazłem na zatoce kosztuje prawie 3x tyle ile zapłacił Kadarius :evil:

kadarius
Ojciec Założyciel
Towarzysz Isajew

#12  Wysłany: 2011-02-08, 22:28   

lks1984 napisał/a:
Bardzo fajna, nieststy jedyny jaki znalazłem na zatoce kosztuje prawie 3x tyle ile zapłacił Kadarius :evil:

zawsze mówię, że trochę szczęścia w życiu nie zawadzi :mrgreen:

poza tym dzięki takim cenom może czas jakiś będę mógł się cieszyć, że to jedyny :mrgreen:

baaardzo chodzi mi po głowie jeszcze taki lub jego alternatywa wersja

jakby ktoś wiedział ile taki kosztuje w Chinach - ja Taobao nie ogarniam!
Ostatnio zmieniony przez kadarius 2011-02-08, 22:34, w całości zmieniany 1 raz  

Iks
Klon Właściciela Krajowego K. Ryżowego

#13  Wysłany: 2011-02-08, 22:35   

mi się poszczęściło w zeszłym tygodniu z Andkiem więc byłoby za dobrze :mrgreen: Gratki i oczywiście w zaspę migiem! Akuratnie na przyszły tydzień zapowiadają opady :mrgreen:

Maxio

#14  Wysłany: 2011-02-08, 22:44   

kadarius napisał/a:
Ten model występuje jeszcze w wersji alternatywnej bez sekundnika

powiem szczerze, że podoba mi się równie o ile nie bardziej!

...i tutaj się przyłączę...

...ale, żeby nie było, obecny Twój model jest całkiem ciekawym przykładem na pokazanie dwóch stref czasowych...

TowRoupas
Właściciel Pola Ryżowego

#15  Wysłany: 2011-02-08, 22:46   

Jest ekstra
Będę się rozglądał :)

-----------------------------------------------------------
G. Gerlach - polskie zegarki

Odpowiedz do tematu