I tu zaczyna sie historia.
Po zakupie - egzemplarz pojawił sie u mnie dośc szybko. Już się chciałem pochwalić - ale:
1. Dekiel nie licował sie z kopertą i luneta też wystawała. Może tak miało być, ale czemu tylko z jednej strony - po drugiej koperta, luneta i dekiel - w idealnej płaszczyźnie - ale nic to - przecież tani.
2. wskazówki nie były zamocowane równolegle do tarczy. Szczególnie godzinowa i od wskazania rezerwy. Przy minimalnej "sterczała w górę" a przy maks naciągu prawie dotykała tarczy czubkiem - ale nic to, tani.
3. Dokładność - było ok 20-25 sekund na dobe in plus - akceptowalne.
4. Co z tego wszystkiego kiedy po 5 dniach zamarł - i nie był to sklejony włos. Wypadła - paleta (mam nadzieję, ze dobrze nazwałem - te rubinki w kotwicy)
5. Wrażenie ogólnie dobre - niedostatki w jakości, ale tani.
Zgłosiłem sprawę sprzedawcy - ok wymiana.
Dostałem nowy egzemplarz. Radość, ale:
1. W poprzednim wskazówki ustawione idelanie - pełna godzina, minuty idelanie na 12. W tym nie. Dodatkowo - co nawet zegarmistrza zdziwiło - ustawiony idealnie po kilku godzinach jakby się przestawiał i o pełnej minucie wskazywanej przez sekundową - minutowa była między indeksami. Pomyślałem że tarcza niecentralnie umieszczona - ale zdarzało się to w różnych miejscach tarczy więc jakieś spore luzy na mechaniźmie musza być - bo nijak dojść o co chodzi.
2. Dokładność + 30 s - ale stała sprawdzana na vibrografie - czyli dobra perspektywa do regulacji.
3. Zlicowanie koperty, lunety i dekla - dużo lepsze nmiż w poprzedniej sztuce.
4. Po tygodniu użytkowania (praca biurowa) odpadł wahnik
5. Po tygodniu od założenia wahnika zegarek przestał chodzić.
Oczywiście nie jest to sklejony włos.
Reasumując - nigdy więcej taniego mechanika. Seiko 5 chodzi u mnie od 10 lat. Raz miało przegląd. Jest perfekcyjnie wykonane. Ma lity dekiel więc nie widać, że werk ładny nie jest. Po regulacji mieści sie w + 10. Zegrek Parnis nie jest wart swojej ceny. Rozumiem niedoróbki - za 250 zł dopuszczelne, szczególnie, że ma antyrefleks, rezerwę chodu. Ale sporo awarii - u mnie 100% na 2 szt - nie usprawiedliwai juz cena. Tego dam do naprawy fachowcowi - nie chcę kolejnej sztuki z kolejnymi niespodziankami.
Czy też tak macie z tymi zegarkami, czy takie niedoróbki o jakich piszę po prostu was nie ruszają?