Ten mechanizm tak "nie ma".
Mam dwa zegarki na Miyocie OS20, czyli dokładnie tym samym tylko z trzema subtarczami.
Mówimy tak naprawdę o dwóch rzeczach.
1. Przy masowej dostawie NA BANK mamy do czynienia z kumulacją usterek i wad. Tak było, jest i będzie. To jest w Polsce nowa rzecz, bo faktycznie, przed naszym pojawieniem się nie bywało żeby do tej samej grupy trafiało w ciągu tygodnia kilkadziesiat takich samych zegarków. To było jeszcze do 2011 roku zjawisko nieznane.
2. Drugą kwestią jest suma kitów jakie są wam żenione przy okazji. Nie, ten mechanizm tak nie ma. Nie, inne mechanizmy na rynku nie są "niespawdzone i awaryjne", tylko droższe.
Ale każdy jest dorosły, ma swój rozum nie gorszy od mojego, to sam wie co ma o czym sądzić
Proponuję te usterki szybko zgłaszać i wymieniać na sprawne egzemplarze, jak długo jeszcze są - ponieważ to jest dokładna powtórka z "objawienia się" Lew&Huey. Gdzie wg. Chrisa wróciło mu z usterkami 20% zegarków - a wg. mnie wróciło mu 60%.
Dla kogoś kto nie dysponuje żadnym zapleczem serwisowym, wszystko działa tak długo, jak długo ma zapas zegarków na wymianę. Potem zaczęły się schody i zwroty kasy. A rozumiem że niespecjalnie zależy wam na takim scenariuszu, bo chcecie miec ciekawe zegarki za fajną cenę. A nie udzielać nieoprocentowanej pożyczki ...
Ostatnio zmieniony przez ALAMO 2014-12-30, 19:02, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies
Wiek: 48 Dołączył: 23 Cze 2013 Posty: 2203 Skąd: Warszawa
#32 Wysłany: 2014-12-30, 19:11
zegarek jak na swoją cenę jest więcej niż przyzwoity.
Co prawda najtrudniejsza część pracy (projektowanie) była na gotowcu, ale nie zmienia to faktu, że wygląd zegarka jest naprawdę fajny (zwłaszcza koperta).
Diabeł tkwi w szczegółach
mechanizm skaczący i przesuwająca się wskazówka (pomijam fakt zaanonsowania lepszej wersji w dniu dostawy)
czcionka bezela i subtarczek, a właściwie jak namalowanie
trochę za duże puszery względem koronki
mnie natchnął trochę ten zegarek do jakiegoś vintage chrono, może pan europ?
ALAMO coś w tym jest, u mnie wskazówka była na początku nieruchoma, po kilku uruchomieniach zaczęła się przesuwać przy szybszym przekręceniu koperty na bok, ale nie latać. Może wadliwe wskazówki?
Ostatnio zmieniony przez bofff 2014-12-30, 19:14, w całości zmieniany 1 raz
#33 Wysłany: 2015-01-06, 21:16
Swojego nosze od kilku dni. Powiem szczerze, ze nawet nie nawiazujac do ceny - jest zrobiony jak dla mnie rewelacyjnie. Tarcza przez szafirek wyglada bosko. precyzja wykonania i naklejenia indeksow, wskzowek, nadruki w moim tez rewelacja /nie kumam o co chodzi boff z tym "namalowana"/ . Wskazowka sekundowa u mnie przesuwa sie tak niewiele, ze sam bym nie zwrocil na to uwagi.
Dokladnie takie samo latanie wskazowki mialem w 3 egzemplarzach Parnisow "top gun" - tez chrono i tez bylo od poczatku. Z tego co wiem, nie tylko w moich egzemplarzach.
... żyję z zasadą "miej wyjebane, a będzie Ci dane".......
goTomek Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Poprawny niepoprawny
Wiek: 56 Dołączył: 07 Sty 2013 Posty: 15148 Skąd: z okolicy
#40 Wysłany: 2015-01-14, 11:03
Santino napisał/a:
Tomek napisał/a:
Do producenta ?
Tak.
Napisał, że to norma w tym mechaniźmie.
Do producenta mechanizmu, a nie zegarka mam nadzieję
U mnie jakieś tam przesunięcie (latanie sekundy) występuje, ale jest w zasadzie niezauważalne, no chyba że się wie, to widać
Pokazywałem tam wyżej, u mnie w limitce to jakieś 1/4 sekundy, ciekawe, że w szarej nielimitowanej jest jeszcze mniejsze, ale też jest.
A że nie jest to bardzo widoczne świadczy, że Parzystokopytny ostatnio w Kwadracie oglądając starał się wszystkich przekonać, że to tylko złudzenie apteczne oka ludzkiego jest
_________________ Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
Ostatnio zmieniony przez goTomek 2015-01-14, 11:05, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#41 Wysłany: 2015-01-14, 12:09
Nie tylko ja bo Janek też mówi że złudzenie ( szkło nie jest płaskie i poniżej wskazówki jest polerowany indeks który odbija obraz wskazówki w trzech kierunkach ) , ale to tylko teoria .
goTomek Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Poprawny niepoprawny
Wiek: 56 Dołączył: 07 Sty 2013 Posty: 15148 Skąd: z okolicy
#44 Wysłany: 2015-01-14, 12:33
Rudolf, za dużo tam czytane było chyba
Szkło jest płaskie akurat indeks może i odbija, ale to przesunięcie jest tez w innych pozycjach, kiedy zatrzymasz sekundnik stopera np. na 13 sekundzie, nie nad indeksem.
I długo patrzyłem, przez lupę też i to naprawdę jest przesunięcie
_________________ Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
#45 Wysłany: 2015-01-14, 12:49
Lata, lata, u mnie jakieś 0,3s. W innych często dużo droższych zegarkach na OS21 jest to samo.
Natomiast czy jest to problem, to już inna kwestia. Dla mnie kompletnie żaden, zegarek jest świetny jak na taką kasę.