Pies czy kot?: kot
#1 Wysłany: 2014-07-07, 13:43 Nowy ze sejkaczem
To mój pierwszy post tutaj i z tej okazji chciałbym się przywitać.
I jeszcze przy okazji pochwalenia się fotkami mojego nabytku, kilka refleksji...
Bo normalnie bym tu w ogóle nie pisał, nie jestem zbieraczem, mam ten jeden zegarek i starczy. Ale to przez Was jestem posiadaczem automata... więc cierpcie
Chciałem kupić zegarek po taniości, ot jakiś kwarcok do 100 PLNów. Z wyglądu najlepiej lekko militarny z czarną tarczą. I tyle. Stąd wzięła się chęć zanabycia zegara, iż gmeranie pod koszulą/bluzą/kurtką/płaszczem w celu wyszarpania patelnii (jaką stał się obecnie smartfon) tylko po to by sprawdzić aktualną godzinę stało się mega upierdliwe. Zatem zegarek do tyrania na co dzień - taki co ma pokazywać godzinę i w miarę nie straszyć wyglądem.
Kupiłbym coś za stówę i też byłbypanzadowolony... a tak trafiłem na foto SNK809 na tym forum. To było to. Poczytałem, pooglądałem, B-Uhr, płynąca sekunda... mniód. Nawet cena wydała się już nie taka straszna, jak na mechanika.
Już już miałem zaklikać KUP... ale uświadomiłem sobie rozmiar SNK, że trochę mały. Początkowo nie było takie oczywiste, bo ostatnią busolę miałem na ręku bez mała dekadę temu. Niestety, zdążyłem już napalić się na mechanika B-Uhr. Znalazłem Orienta, niby tani, ale cana znowu przekroczyła kilkukrotnie znowelizowany przecież budżet, więc myślim dalej... Gdzieś tam po drodze przewijała się seria SNZG, ale ten wewnętrzny pseudobezel jakoś tak nieteges. Po paru dniach zaczął do mnie jednak ten sejkacz przemawiać i ostatecznie Orient przegrał z moim skąpstwem. Nawet czarna wersja Seiko przegrała, bo zielona była taniej na alledrogo. Ale za to z napisem Made in Japan (wiem to wszystko z jednej fabryki gdzieś w Tajlandii, ale +10 do lansu zawsze). I tak stałem się posiadaczem Seiko SNZG09J1.
Podsumowując: jest super. Podoba mi się, chociaż zmieniłbym kolor daty (pod kolor tarczy) i zmatowił kopertę między uszami (nie wiem po co tam się tak błyszczy skoro wokół jest mat). Może jeszcze rozmiar o 2mm mniej bardziej by mi pasował.
A teraz foty. Takie "artystyczne". Na szarym nato. Tak, nato założone odwrotnie niż normalnie. Jak pisałem zegarek do roboty, a tylko takie zapięcie zapewnia mi pełny komfort.
Pies czy kot?: kot
#7 Wysłany: 2014-07-09, 12:31
Dzięki!
Tak też podejrzewam, że na jednym się nie skończy. Mam już nawet kilka typów (najpierwsze poza kolejnością Gerlach p.24 albo p.50, Orient ER2A005Y)... ale niestety póki co nie dysponuję nieograniczonym budżetem, wiec to jeszcze długo sobie poczeka.