Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#2 Wysłany: 2009-09-20, 18:51
Trzaby werk zobaczyć, ale to raczej nie NRD. "Anker" i "Meister - Anker" to były marki ktrórejś z dużych sieci domów towarowych (Quelle?). Fakt, że NRD robiło dla nich zegary i zegarki, ale najczęściej Ruhle i automaty GUB.
To tutaj najprawdopodobniej ma któryś z własnych werków Kienzle. BTW właśnie na bezkamieniowych kołkach Kienzlego wzorowano znane NRDowskie "buksiaki" UMF-24.
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#7 Wysłany: 2009-09-20, 20:11
mam coś w ten deseń - zegarmajster mnie wyśmiał i nie chciał regulować , bo niby nie ma co i jak chodzi to niech chodzi a jakprzestanie wywalić.
Ludzie tonie mają szacunku za grosz , ale jakby mu dać sto zł to i by sie szacunek znalazł
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#8 Wysłany: 2009-09-20, 20:22
feleksc napisał:
Jacek, czy ty wiesz ile ta jednorazówka sie nachodziła w swoim życiu?
dopiero zmogła ją wypadająca koronka
One potrafiły chodzić dłużej niż niejeden Rolex
Tam powinny pasić części z UMFa. Buksiaki były uproszczoną koipą bezkamieniowej wersji kalibru 58b.
J.
edit: u Ranffta niektóre UMF 24 są sfotografowane z urwaną zewnętrznym "fałszywym" kołem i ośką sekundową z zębnikiem (w rzeczywistości wszystkie miały dużą sekundę). Kienzle miały centralny sekundnik zrobiony w ten sam sposób, ale pod płytą.