Wychodząc z założenia, że lepsze kiepskie zdjęcia niż żadne prezentuje małą galerię bardzo lubianych przeze mnie Seiko. 007 zakupiony jako nowy 2-3 lata temu, 009 to zakup z drugiej ręki. Na karcie gwarancyjnej widnieje 2008 r. Zegarek ma zatem 5 lat.
W wątku nadgarstkowym wywiązała się dyskusja na temat kolorów tarczy. Przyznam szczerze, że nie potrafię jednoznacznie stwierdzić, czy są one takie same. Zdjęcia mogą przejaskrawiać rzeczywistość. W 009 tarcza czasem wydaje się granatowa, a czasem czarna.
W ciemniejszych miejscach tarcza 009 wydaje się czarna jednak jak dostanie się do niej mocniejsze światełko to uwidacznia się jej granatowy charakter.
Fajne porównanie zdjęciowe
...a zróbcie taki eksperyment, żeby przełożyć bezel od 007 do 009 - tak mnie to ciekawi na ile niebieski kolor bezela ma wpływ na postrzeganie koloru tarczy...
...tak się tylko zastanawiam, bo jak miałem w łapach dwa modele, to przyznam szczerze. nie przypatrywałem się dokładnie kolorom tarczy. Z założenia są one czarne i już, a tutaj takie niespodzianki serwujecie. Tym bardziej, że wszystkie specyfikacje mówią, że Color Dial - Black. Skołowany jestem strasznie.
Ostatnio zmieniony przez Maxio 2013-05-26, 10:04, w całości zmieniany 1 raz
Na wus, gdziekolwiek opisują SKX009, piszą wyraźnie: "very, very dark blue". W SKXie szkło to hardlex bez AR, więc nie można zwalić winy na kolor antyrefleksu. Zresztą na zdjęciach Buczo widać wyraźnie różnicę.
Ostatnio zmieniony przez Blaz 2013-05-26, 11:25, w całości zmieniany 1 raz
Maxio - niestety fotki z chronograph nie są totalnie miarodajne.
Miałem te same wątpliwości przed zakupem - czarna czy granatowa? Pojawienie się 009 rozwiało te myśli - tarcza jest mocno granatowa..ale nie czarna. Fakt - ten odcień granatu powoduje, że przy niektórych kątach patrzenia wydaje się ona smolisto czarna. Natomiast 007 ma tarcze grafitową, nie czarną. Buczo naprawdę to fenomenalnie złapał na fotkach.