A ktore to lata, tak mniej wiecej? Czy on jeszcze przedwojenny? Wyglad werku: 15 kamieni i brak systemu p-wstrzasowego moze wskazwywac jeszcze na lata 1930-te wg mnie. Czy gornicy przed wojna tez dostawali nagrody na 25 lat pracy?
Ostatnio zmieniony przez zbyszke 2012-04-07, 10:22, w całości zmieniany 1 raz
A ktore to lata, tak mniej wiecej? Czy on jeszcze przedwojenny? Wyglad werku: 15 kamieni i brak systemu p-wstrzasowego moze wskazwywac jeszcze na lata 1930-te wg mnie. Czy gornicy przed wojna tez dostawali nagrody na 25 lat pracy?
Wg Ranffta po numerze kalibru - okolice lat 40-tych. Grawerki serwisowe są dopiero z lat 70-tych, więc to niewiele nam powie.
Szukam w sieci czegoś o zegarkach górniczych.
EDIT. Nie wiem, czy wskazówki nie powinny być breguetowskie.
_________________ ...all we do is eliminate our future with the things we do today.
Money is our incentive now so that makes it okay.
Ostatnio zmieniony przez crayzee 2012-04-07, 13:59, w całości zmieniany 1 raz
Wg Ranffta po numerze kalibru - okolice lat 40-tych. Grawerki serwisowe są dopiero z lat 70-tych, więc to niewiele nam powie.
Szukam w sieci czegoś o zegarkach górniczych.
EDIT. Nie wiem, czy wskazówki nie powinny być breguetowskie.
Ale pierwsza polowa lat 40-tych raczej odpada z przyczyn oczywistych. A przez nastepne 10 lat (do 1956 roku) srodkiem motywujacym w gornictwie byla raczej perspektywa bezplatnej pracy w kopalni uranu - tak mi sie przynajmniej wydaje. A dodatkowo swissmejdy nie tak latwo wtedy do Polski mogly oficjalnie plynac.
Pies czy kot?: pies
Wiek: 55 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#12 Wysłany: 2012-04-09, 07:33
Jeśli górnik zaczął pracować w 1945 to 25 lat pracy mijało w 1970 co by się pokrywało i z Gierkiem i z wpisem serwisowym,prawda?
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
Ale zegarka raczej nie dostał "z góry" w momencie przyjścia do pracy. Pytanie brzmi raczej: jeśli dostał zegarek początkiem lat 70-tych, to jakim cudem jest to egzemplarz z mechanizmem, który wydaje się być dużo starszy? Rezerwy magazynowe?
_________________ ...all we do is eliminate our future with the things we do today.
Money is our incentive now so that makes it okay.
Pies czy kot?: pies
Wiek: 55 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#14 Wysłany: 2012-04-09, 08:43
Pewno tak.Może kupili wcześniej i w miarę zapotrzebowania rozchodowali.Dwadzieścia lata to nie tak dużo,do dzisiaj ponoć wkładają werki z czasów sojuza.
ps
A co z kłalitą którą dostałeś?
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.