Witam Kumotrów
Potrzebuję kilka wskazówek do projektu jednowskazówkowca który mam zamiar zrealizować wraz z moim bratem.
W drodze do mnie jest już baza a dokładniej dwie sztuki takich:
parnisów
Jako że to nasz pierwszy projekt to raczej nie będzie wymiar mechanizmu ani takich dużych modyfikacji, ale oczywiste jest, że trzeba zrobić tarcze. Gdzie można zrobić, a przede wszystkim w jakiej technologi tarcze do tego zegarka?
Jakie są wymiary tarczy? Ma może któryś z kumotrów pod ręką portugalczyka i zmierzyłby to dla mnie żebym mógł w corelu się pobawić
Pomysł jest żeby wykorzystać wskazówkę minutową jako godzinową, co myślicie o tym i czy to się da zrobić?
Da się gdzieś zdobyć pełny dekiel do tych zegarków?
Dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez qbapiasek 2012-02-28, 13:41, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 8 razy Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 95 Skąd: Gdańsk
#2 Wysłany: 2012-02-28, 13:55
Witaj,
wskazówka minutowa ma mniejszy otwór i raczej się go nie da tak rozwiercić żeby nabić na ośkę godzinowej / ale może się uda /.
Tarcze wykonywane są zwykle metodą tampondruku.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 3 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Sty 2011 Posty: 1151 Skąd: Azjatycka Warszawa
#3 Wysłany: 2012-02-28, 14:01
No tak ale jest jeszcze kilka innych możliwości jak grawerowanie laserem na ten przykład i chciałbym zasięgnąć opinii co się sprawdza a co nie.
Myślałem też żeby może wykonanie tarczy zlecić firmie chronos art z Łodzi, macie jakieś doświadczenie z nimi?
#11 Wysłany: 2012-03-04, 23:42
Drukują na dostarczonych tarczach, czy na jakiś swoich blachach? (o jakiej grubości?). Są w stanie dorobić nóżki do tarcz, czy trzeba je potem przyklejać do mechanizmu?