Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#1 Wysłany: 2011-05-04, 16:15 Elginki z Allegro :)
Hejka!
dzisiaj przyszły moje złomki kupione za 70zł na allegro. Pierwszy po uzupełnieniu brakującej śrubki prosto na półkę - ma wprawdzie przetarcia, ale nie za duże - IMO fajny 15-kamieniowy Elginek z 1942 roku:
Drugi natomiast miał iść na części, bo nie ma szkła (a takie szkłą tanie nie są), koperta taka sobie, a tarcza, no cóż (foto z aukcji)...
Zegarek już był rozmontowywany, ale postanowiłem się zabawić, namydliłem ręce, umyłem tarczę i...
!!! Moze nie ideał, ale niech mu będzie - do majstra
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#4 Wysłany: 2011-05-04, 16:47
Ta tarcza to spore zaskoczenie. Naprawdę po prostu między dwie namydlone łapy, troche potrzeć (delikatnie) spłukać, szybko wysuszyć i już. Nigdy nie działa, ale tu brud po prostu nie był wżarty i spokojnie zszedł. Oczywiście, jak każda tarcza w nieszczelnym zegarku, który miał kontakt z wilgocią, ta również straciłą wierzchnią powłokę - widać tylko łuszczące się resztki przy brzegach. Niemniej po myciu wygląda to dobrze, więc szkoda go na części Mechanizmy to takie zwykłe "woły robocze". Elgin 554 z '42 roku:
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 5768 Skąd: ta Pani tutaj?
#13 Wysłany: 2011-05-04, 21:33
ALAMO napisał/a:
Z czego jest regulator w tym 554? Stal olejowana ?
I teraz młodzież niech widzi : czym się różni mechanizm w zegarku od ETA.
Krzychu,ale jak?Przeciez ETY to najlepsze automaty.Przynajmniej nie ma w nich ziarenek ryzu.Lepszego i trwalszego mechanizmu naciagu w zyciu nie widzialem.
Mechanizmy wyzej odpadaja,bo nie maja grawerowanych wachnikow.
_________________ "Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
Ostatnio zmieniony przez Janek 2011-05-04, 21:34, w całości zmieniany 1 raz