Nie spodziewałem się, aż tak szybkiej reakcji na moją prośbę
_________________ YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
Blaz [Usunięty]
#3 Wysłany: 2011-03-15, 09:58
Sylwek, pomijając urodę czy brzydotę zegarka, bo każdy ma inny gust, ale dla mnie całość jest niestety niespójna. Duże cyfry na bezelu, duże wskazówki i maciupkie w tym sąsiedztwie indeksy.
Dla mnie więc to jest fotoplastikon o tym jak brzydkie kaczątko zamienia się w starego kaczora...
Do tarczy można mieć kilka uwag, ale generalnie wszystko jest na swoim miejscu, można by co nieco inaczej rozplanować położenie poszczególnych komponentów, ale to i tak nie dyskwalifikuje tego projektu.
Jest on wykony w "duchu" swojego protoplasty i moim zdaniem udało się zachować jego klimat.
Poniżej moje uwagi jakie zamiesiłem na GMT
Cytata
"Kilka moich uwag co do tarczy zamontowanej w zegarku, sam projekt jest oczywiście rewelacyjny, ale moim zdanie wkradło się kilka drobnych błędów. Niektórzy koledzy narzekają na przytłaczające tarczę wskazówki. Wskazówki mają prawidłowe proporcje a poprawki przydały by się w samej tarczy.
I tak pierścień z podziałką minutową powinien mieć większy promień o jakieś 0,3 mm ( 0 mniej więcej tyle wychodzi poza jego obrys wskazówka minutowa), kresa pierścienia i indeksów powinna być nieco grubsza dla poprawienia czytelności, no i nakładane indeksy godzinowo/ minutowe powinny być nieco bardziej rozstrzelone (przy słabym oświetleniu kiedy nie widać pozostałych podziałek tarcza sprawia wrażenie nieco za małej)
Ale to takie moje marudzenie, generalnie projekt jest świetny a wykonanie perfekcyjne, wyszedł nam z tego nietuzinkowy zegarek."
i słuszna uwaga jaką zamieścił Filip
"Tylko dodam, że w oryginale /blancpain ff/ minutowa i sekunda też wychodziły za obrys "
Tak że praktycznie lekko grubsze linie wszystkich kresek, i delikatne rozstrzelenie indeksów z lumą i byłoby idealnie 6, a tak tylko 5 z +