Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Santino
2013-07-19, 00:50
"Gotowanie dziczyzny" czyli jak powstaje Dzik i So
Autor Wiadomość
Svedos 
Dobry Mod



Wiek: 62
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 31014
Skąd: Zielona Góra
 #1  Wysłany: 2012-03-25, 20:26   "Gotowanie dziczyzny" czyli jak powstaje Dzik i So

Dzisiaj mała lekcja na temat jak zrobić to własnoręcznie... czyli gotowanie dziczyzny.
Przed przystąpieniem do gotowania należny dokładnie posprzątać stanowisko pracy, włączyć filtry i oczyścić powietrze, założyć biały fartuch i maskę, do tego gumowe rękawiczki i do dzieła.

Przygotowujemy niezbędne narzędzia i komponenty do produkcji zegarka, wkrętaki , pęsety, przyrządy, kopertę, mechanizm tarczę i wskazówki







Do werku zakładamy tarczę





Następnie bierzemy się za osadzenie wskazówek

























W trakcie pracy staramy się często odmachiwać paproszki za pomocą gruszki





Następnie z werku wyciągamy wałek naciągi o odcinamy go za pomocą obcinaczek, potem szlifujemy miejsce odcięcia, skręcamy z koronką i smarujemy.



















Teraz całość dokładnie odmuchujemy i wkładamy kompletny werk do koperty, potem wkładamy wałek naciągu i montujemy pierścień dystansowy, wkładamy blaszki mocujące i skręcamy śrubkami.















Sprawdzamy czy wsztko po tych zabiegach działa, czy koronka się nakręca, czy działa szybka zmiana daty ( nie wiem po co ale sprawdzam) i czy wskazówki chodzą tak jak trzeba, czy koronka się prawidłowo zakręca i takie tam, potem odmuchuję i zakręcam dekiel.







Po tych zabiegach delikwent trafia do kąpieli gdzie sprawdzamy szczelność głębokowannową.









Za zwyczaj w tym miejscu zegarek trafia na kilka dni do "izolatki" na obserwację czy wszystko z nim jest O.K. potem następuje "paskowanie" i pakowanie do pudełek.









Dziękuje za uwagę, troszkę przynudzałem.

Wasz Svedos
_________________
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2012-03-26, 10:46, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
turbiss 
Kierownik Pola Ryżowego

Wiek: 47
Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 1612
Skąd: Wielka Wies
 #2  Wysłany: 2012-03-25, 20:35   

:mrgreen: :mrgreen:
No nie--- szacun szacun-- temu PANU ---- zacny reportaż
Ostatnio zmieniony przez turbiss 2012-03-25, 20:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Monter 
Właściciel Kilku Fabryk Ryżu
... Poyekhali


Wiek: 85
Dołączył: 15 Lip 2011
Posty: 3469
Skąd: Gdynia-Puck okolice
 #3  Wysłany: 2012-03-25, 20:36   

Znaczy sie profi warsztat pełna gębą :mrgreen:
_________________
..stare chłopy a pokazują pudełka...jak dzieci..

Wilk jest tylko jeden ! podrupkowicze...
Darmowy serwer fotek do 16 GB
 
 
revolta 
Prezes Uncle Bens'a


Pies czy kot?: pies
Wiek: 46
Dołączył: 14 Gru 2010
Posty: 6958
Skąd: Działdowo
 #4  Wysłany: 2012-03-25, 20:37   

Zaj...... sprawa , fajny fotoreportaż
 
 
kaido2
Właściciel Pola Ryżowego
Zły wuj.


Dołączył: 17 Lut 2011
Posty: 2951
Skąd: Z trasy
 #5  Wysłany: 2012-03-25, 20:39   

Panie Kochany, mam tak samo jak Pan czyli biała kartka podobne sprzęty i te sprawy oprócz gruchy zwanej zegarmistrzowska. Prawde mówiąć klepiej jej nie mieć jak mieć. Szczerze nie polecam. Acha no jeszcze nie mam takiej lupki do oka bo ona to mnie tylko wqukuku.
_________________
Pozdro!!!
 
 
Santino 



Wiek: 48
Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 48251
Skąd: Łódź
 #6  Wysłany: 2012-03-25, 20:42   

Marcin, a czemu gruchy nie polecasz?
Czym dmuchać?
_________________
https://instagram.com/santinoleathercraft?utm_medium=copy_link
 
 
agaron 
Właściciel Krajowego Kartelu Ryżowego


Pies czy kot?: kot
Wiek: 46
Dołączył: 12 Sty 2012
Posty: 5339
Skąd: Podkarpacie
 #7  Wysłany: 2012-03-25, 20:43   

Bardzo fajnie się ogląda i czyta.
Dzięki za fotoreportaż :mrgreen:
_________________
Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem...
 
 
Segoy 
Właściciel Pola Ryżowego
fuggedaboutit!


Wiek: 48
Dołączył: 16 Gru 2010
Posty: 2080
Skąd: stąd!
 #8  Wysłany: 2012-03-25, 20:45   

Santino napisał/a:
Czym dmuchać?

ja dmucham otworem gębowym :mrgreen:
_________________
Segoy
 
 
Santino 



Wiek: 48
Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 48251
Skąd: Łódź
 #9  Wysłany: 2012-03-25, 20:46   

No też tak robiłem, ale gruszką mi się jednak lepiej wydaje - z otworu gębowego, to różne wydzieliny mogą się wydobyć... ;-)
_________________
https://instagram.com/santinoleathercraft?utm_medium=copy_link
 
 
kaido2
Właściciel Pola Ryżowego
Zły wuj.


Dołączył: 17 Lut 2011
Posty: 2951
Skąd: Z trasy
 #10  Wysłany: 2012-03-25, 20:49   

Santino napisał/a:
Marcin, a czemu gruchy nie polecasz?
Czym dmuchać?


Bo grucha tylko przemiescza syf z miejsca na miejsce i to w takie miejsce gdzie potem tylko problemy sa(zebniki, czopy...). Lepiej zmienić rewolwerowo lupę stanowiskową na min x10 i to co se klapło z powietrza pensetą wyjąć.Więcej czasu zajmuje, ale za to nie ma niespodziewanek po niekrótkim czasie.
_________________
Pozdro!!!
 
 
Svedos 
Dobry Mod



Wiek: 62
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 31014
Skąd: Zielona Góra
 #11  Wysłany: 2012-03-25, 20:50   

Kiedyś używałem sprężonego powietrza , takiego jak do komputerów, ale jednak gruszka jest bardziej praktyczna.

Dlatego mówiłem żeby przed praca zachować idealną czystość. Miejsce pracy wielokrotnie wycierane i odkurzane , rączki umyte kilka razy, także w trakcie pracy.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2012-03-25, 20:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kaido2
Właściciel Pola Ryżowego
Zły wuj.


Dołączył: 17 Lut 2011
Posty: 2951
Skąd: Z trasy
 #12  Wysłany: 2012-03-25, 20:52   

Gruszke miałem i skoszowałem, bo(i tu zapomniałem dodać) potrafi zassać powietrze wraz z syfem w nim zawartym.
_________________
Pozdro!!!
 
 
sylwek
[Usunięty]

 #13  Wysłany: 2012-03-25, 20:52   

Svedos, żuchwa mnie opadła, okulary się obsunęły były , nie wiem co powiedzieć :shock:
 
 
Segoy 
Właściciel Pola Ryżowego
fuggedaboutit!


Wiek: 48
Dołączył: 16 Gru 2010
Posty: 2080
Skąd: stąd!
 #14  Wysłany: 2012-03-25, 20:54   

Fajnie to wszystko pokazałeś. Zabrakło mi tylko sprawdzenia w takiej maszynce



i ewentualnie regulacji werku
_________________
Segoy
 
 
Fazi 
Kulis Reloaded


Pies czy kot?: pies
Wiek: 60
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 35021
Skąd: Polska Pd. B
 #15  Wysłany: 2012-03-25, 20:57   

Podziw pelen dla Svedosa i szacunek rowniez...
_________________
Pozdrawiam
Krzysiek/Fazi64

____________________________________
...Ruski trollu - idi na ch.j...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Charcoal2 Theme © Zarron Media modified for Przemo by joli
Wersja mobilna forum