#1 Wysłany: 2012-04-19, 21:29 Dwa Jaśki, cztery koronki
Przedstawiam upolowane za zachodnią granicą, dwa Jasie Sprężynowe
Pierwszy to BEB053, znany już w wersji stalowej - tym razem "all black". Muszę przyznać, że ładnie prezentuje się w takim wykończeniu, z krwiście czerwonymi akcentami Bransoleta również jest czarna jak noc, jakością i wzornictwem przypomina te z Seiko, zresztą to żadna niespodzianka. Koronka na godzinie 3 to standardowe nastawy zegarka: dzień tygodnia/miesiąca i godzina. Poniżej znajduje się koronka, która obraca wewnętrzny bezel (dwukierunkowo).
Drugiego Jana nazwałem "światowcem" no co, wśród napisów widnieje też "worldtimer", a na bezelu ma skalę GMT To model BEB057. Ciekawostką jest fakt, że na srebrnej tarczy pięknie, trójwymiarowo zaznaczone są kontynenty z perspektywy, o ile dobrze rozróżniam, Arktyki. Zresztą indeksy też są trójwymiarowe, całość robi ładne wrażenie wielopoziomowej, plastycznej, misternej konstrukcji. W wypadku tego zegarka, górna koronka kręci bezelem z nazwami miast. Pasek jest wymienialny, od dołu są zrobione wnęki, aby można było dotrzeć do teleskopów, a z góry jest ściśle dopasowany do obrysu koperty. W okolicach uszu jest o wiele grubszy i sztywniejszy (wyprofilowany) niż przy zapięciu. Do rzeczy
W obu zegarkach luma świeci średnio, nie tak mocno jak w Seiko i raczej nie tak długo. Obydwa mają średnicę ok 42-43 mm bez koronek.
Ja też rozważałem już od dłuższego czasu jakiegokolwiek J.Springs'a, potem jak pojawiły się na Allegro to jeszcze jakoś wytrzymałem a teraz trafiłem na dwa naprawdę sympatyczne egzemplarze, no i są już ze mną. Jestpanzadowolony
G., chyba minie trochę czasu zanim się znudzi, światowiec dziś był ze mną pół dnia (drugie pół miałem "all-black" na łapie) i nosi się świetnie, zerka się chętnie, leży jak przyklejony... po prostu cut-mjut-ożeszki
torsen, spokojnie... ja poczekam... nie spieszy mi się wczoraj dotarł Mako i bond strap do jednego z klonów Suba więc noszę te dwa na zmianę i się napatrzeć nie mogę. Póki co szukam inspiracji na kolejny zakup, a Jasiek.. będzie jak Ci się znudzi
_________________ "Mam bardzo nieskomplikowany gust. Zawsze zadowala mnie najlepsze". Oscar Wilde.
Ostatnio zmieniony przez Michał 2012-04-19, 22:46, w całości zmieniany 1 raz