#1 Wysłany: 2011-03-16, 11:54 Chiński Nav.B-UHR II
Doszedł do mnie olbrzymi zegarek, kopia Nav.B-UHR II praktycznie wierna oryginałowi
W środku cyka DG2813 który w porównaniu do rozmiarów zegarka jest maleństwem, centrowany oczywiście metalowym pierścieniem a nie jakąś plastikową lipą
Ciekawostką jest to że dekiel jest zakręcany.
No i do tego przyzwoicie świeci , czym jestem bardzo zaskoczony
Wymiary
Średnica 55 mm bez koronki
Lug to lug 68 mm
grubość 17,7 mm
Pasek 24 mm
Po założeniu grubaśnego pacha od Nicka, nosi się bardzo fajnie i wygodnie, ten pach jest dla niego wręcz stworzony, i tylko na pasku tej grubości wygląda dobrze ,zakładałem mu inne paski i nie wyglądało to najlepiej, teraz jest w porządku.
Obawiałem eis rozmiarów tego zegara ale się one były rozwiały
Obawiałem się rozmiarów tego zegara ale się one były rozwiały
Ja to cały czas powtarzam publicznie, odkąd tu zawitałem - 55 mm to normalny rozmiar! Może teraz - jak nas będzie dwóch - Kamraty w końcu w to uwierzą...?
Szpetny ten werk jak kupa - całe szczęście, że nikomu nie przyszło do głowy szklić dekla!
A jak toto w ogóle się spisuje? Bo to chyba popularny mechanizm w chińskich zegarkach. Punktualny? Awaryjny? Ma stopsekundę? Da się trochę ponosić, czy od razu trzeba myśleć o pasówce?
Szpetny ten werk jak kupa - całe szczęście, że nikomu nie przyszło do głowy szklić dekla!
A jak toto w ogóle się spisuje? Bo to chyba popularny mechanizm w chińskich zegarkach. Punktualny? Awaryjny? Ma stopsekundę? Da się trochę ponosić, czy od razu trzeba myśleć o pasówce?
To bardzo przyzwoity werk, i punktualny, i ma stop sekundę i nawet datownik.
Specjalnie nie wygląda ale to doskonały kucyk roboczy, prost i niezawodny w prostej linii wywodzący się Miyoty.
Chciałem tylko dodać, że podobnie "szlachetnie" wykończony był ostatni kal. 87 IWC który oglądałem, z tym że miał jeszcze ciulowo groszkowany mostek automatu, i polerowane dźwignie chronografu.
Zarówno DG, jak i NN robią jeszcze "uszlachetniane" wersje tego mechanizmu, ze zmienionym rotorem, i w zależności od potrzeb kupującego - z "rolkowym" kolorowym kołem naciągu lub nie. Nie wiem jak się nazywa DG taka wersja, ale w NN to NNFB2813, i jest to naprawdę dobry mechanizm.