Poprzedni temat «» Następny temat
Co sie dziele z luma podczas gotowania
Autor Wiadomość
strix
Właściciel Kilku Fabryk Ryżu


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 27 Wrz 2010
Posty: 4180
Skąd: mam wiedziec?
 #1  Wysłany: 2010-11-03, 12:15   Co sie dziele z luma podczas gotowania

Pyatnie do bardziej doswiadczonych kucharzy - czy luma wytrzymuje gotowanie w wodzie z dodatkami wszelakimi czy zrobi sie miekka i odpadnie.

Podczas pieczenia czytalem ze moze sie pokruszyc - prawda? Jakas granica temp. jest w miare bezpieczna czy wszystko zalezy od przypadku?

Nie mam wolnych wskazowek zeby potestowac a korci mnie ugotowac sobie vintydza z jednego zegareczka ale musze poddac obrobce rowniez tarcze zluma - we skazowkaz spsucie lumy ogarne w razie czego, ale na tarczy juz niekoniecznie :wink:

Pozdr
strix
Ostatnio zmieniony przez strix 2010-11-03, 12:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Rudolf



Pomógł: 112 razy
Wiek: 47
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 37156
Skąd: Bone China
 #2  Wysłany: 2010-11-03, 12:21   

Niestety odpada po paru minutach i to nie ważne jaka jest temperatura , do wrzenia nie doprowadzisz bo wcześniej odpadnie . Pieczenie wskazówek to jak taniec na polu minowym , raz odpadnie lumi a drugi raz przy spełnionych takich samych warunkach nie odpadnie :roll: :mad:
Tarcze znoszą to lepiej luma nie odpada , pięknie żółknie po krótkim czasie , po dłuższym brązowieje ..
Jak jesteś z Wawy to chętnie wpadnę na BBQ luminowy . :lol:

Gotowanie to błąd ! Pieczenie jest spoko
_________________

 
 
kubama
Właściciel Kilku Fabryk Ryżu
Foch und Ch.


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 4262
Skąd: Galaktyka Kurvix
 #3  Wysłany: 2010-11-03, 13:04   

Podpisuję się pod mądrymi radami Wujka Rudolfa. Dodam jeszcze ze swojej strony, że lepiej w ogóle wody unikać. Próbowałem zabarwić lumę w kawie i herbacie. Luma po pewnym, dość przypadkowym, czasie odpada, jeżeli tylko spoiwo reaguje z wodą.

Lepiej wypiekać ;)
_________________
Foch und Ch.
Ostatnio zmieniony przez kubama 2010-11-03, 13:56, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Santino



Pomógł: 151 razy
Wiek: 48
Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 48322
Skąd: Łódź
 #4  Wysłany: 2010-11-03, 13:13   

Całe życie z wariatami.... ;-)
Jak to ktoś "z zewnątrz" czyta, to chyba ma wrażenie, że Tworki to przy nas dom wczasowy...
_________________
https://instagram.com/santinoleathercraft?utm_medium=copy_link
 
 
bow
Klon Właściciela Pola Ryżowego
Wujek/Zbok brązowy


Pomógł: 62 razy
Wiek: 51
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 14239
Skąd: Toruń
 #5  Wysłany: 2010-11-03, 14:07   

W kwestii pieczenia, to jakie są warunki brzegowe (temperatura, czas)? :)
_________________
Dziewczyny lubią brąz zapraszają :twisted:
 
 
Maxio



Pomógł: 28 razy
Wiek: 48
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 11565
Skąd: Zielona Góra
 #6  Wysłany: 2010-11-03, 14:13   

...trzeba podzielić czas na części pierwsze, potem rozbić wszystko na atmoy i być cały czas na łączach z NASA. Jak tego nie będziesz przesttrzegał to pierdyknie Ci w korzonkach i tyle będzie z pieczenia...
 
 
Svedos
Dobry Mod



Pomógł: 90 razy
Wiek: 62
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 31014
Skąd: Zielona Góra
 #7  Wysłany: 2010-11-03, 14:15   

Santino napisał/a:
Całe życie z wariatami.... ;-)
Jak to ktoś "z zewnątrz" czyta, to chyba ma wrażenie, że Tworki to przy nas dom wczasowy...


To specyficzne forum :mrgreen:
_________________
 
 
Santino



Pomógł: 151 razy
Wiek: 48
Dołączył: 30 Wrz 2010
Posty: 48322
Skąd: Łódź
 #8  Wysłany: 2010-11-03, 14:20   

Svedos napisał/a:
To specyficzne forum :mrgreen:


Dlatego mi się podoba :-)
Ale też publiczne i wydaje mi się, że osoby z zewnątrz też przeglądają.
Muszą mieć niezły ubaw.

Choć przyznam, że nadal przy lekturze forum mam częste wybuchy głośnego śmiechu, czym wzbudzam zainteresowanie w biurze :-)
_________________
https://instagram.com/santinoleathercraft?utm_medium=copy_link
 
 
Svedos
Dobry Mod



Pomógł: 90 razy
Wiek: 62
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 31014
Skąd: Zielona Góra
 #9  Wysłany: 2010-11-03, 14:21   

To zdrowe objawy, ja mam tak samo, a jak ktoś z zewnątrz czyta to niech się przyzwyczaja do specyficznego języka. :lol:
_________________
 
 
ALAMO
Pijak i Złodziej



Pomógł: 181 razy
Wiek: 47
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 49277
Skąd: Vorpommern
 #10  Wysłany: 2010-11-03, 14:23   

Jako najbardziej doświadczony kucharz oznajmiam, że luma znosi dzielnie gotowanie w :

1. bigosie staropolskim na czerwonym winie, z grzybami
2. lesco węgierskim na czerwonej papryce z Hiszpanii oraz bawarskiej kiełbasie
3. bretońskiej fasolce na boczku wędzony z Polski.

Nic nie odpadło.

Ale to może dlatego, że krótko gotowałem ... :?:
 
 
wahin



Pomógł: 29 razy
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 10766
Skąd: Koszalin
 #11  Wysłany: 2010-11-03, 14:36   

Alamosie teraz zgodni z Książką kucharską następnym krokiem powinno być użycie jako farszu, np gęsi ;)
_________________
Don Mati FCI - Hodowla bokserów, buldogów francuskich i mopsów
 
 
ALAMO
Pijak i Złodziej



Pomógł: 181 razy
Wiek: 47
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 49277
Skąd: Vorpommern
 #12  Wysłany: 2010-11-03, 14:39   

Ale lumy saute, czy lumy z zegarkiem ... ?
Jarek zdaje się pierwszy poddał pomysł, żeby spróbować zapiekać w pasztecie :lol: ...
 
 
wahin



Pomógł: 29 razy
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 10766
Skąd: Koszalin
 #13  Wysłany: 2010-11-03, 14:47   

Bezwzględnie lumy łącznie z zegarkiem, jako test całościowy :)
Pasztet ma głęboką polską tradycję kulinarną, ale myślę, że gęś może być naprawdę zwieńczeniem okresu prób, zakończonym oczywiście certyfikatem ;)
_________________
Don Mati FCI - Hodowla bokserów, buldogów francuskich i mopsów
 
 
ALAMO
Pijak i Złodziej



Pomógł: 181 razy
Wiek: 47
Dołączył: 09 Lut 2010
Posty: 49277
Skąd: Vorpommern
 #14  Wysłany: 2010-11-03, 14:49   

Trzeba Zinajdę poprosić, on jest dobry w wymyślaniu tych zawieszkowo-certyfikatowych sentencji :lol: ...
 
 
Tomek
King of chinese maierans
Nie znam się ...


Pies czy kot?: pies
Pomógł: 317 razy
Dołączył: 19 Lut 2010
Posty: 28712
Skąd: ...
 #15  Wysłany: 2010-11-03, 15:30   

ALAMO napisał/a:
... Jarek zdaje się pierwszy poddał pomysł, żeby spróbować zapiekać w pasztecie :lol: ...

Chyba Smok wpadł pierwszy na ten pomysł :cool:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Charcoal2 Theme © Zarron Media modified for Przemo by joli
Wersja mobilna forum