Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 4262 Skąd: Galaktyka Kurvix
#1 Wysłany: 2010-09-02, 18:34 Jak z MQJa zrobić ... coś innego ;)
Zacznijmy od prostszej opcji - bierzemy Emkudżeja, patroszymy, wsadzamy tarczę od Noaha (pod Seiko 7S26) po uprzednim ucięciu nóżek, nakładamy wskazówki (ja akurat wziąłem inne od Kena z Raffles Time) i mamy to
Opcja trudniejsza - bierzemy Emkudżeja i robimy mu jesień średniowiecza
W skrócie to trzeba spiłować osłonę koronki uważając żeby nie uszkodzić tubusa (ja osłaniałem go kawałkiem blaszki mosiężnej), chyba że ktoś jest mądrzejszy i wie jak go wykręcić. Potem równanie blizn, matowienie i polerowanie.
Oczywiście lupka tez idzie do śmieci - wycisnąć szkiełko, wziąć w szczypce, ostrożnie podgrzewać lupkę płomieniem zapalniczki (5 sekund) i próbować podważyć nożykiem. po 2-3 razach odskoczy a potem tylko wyczyścić klej (np pastą polerską) i jest gotowe. Wcisnąć szkiełko - przydaje się kawałek sosnowej deski
Potem bierzemy tarczę od Kena, wypalamy ją w piekarniku do uzyskania ładnego brązu, nakładamy na tarczę i wskazówki (znów od Kena) wintydż lumę własnej produkcji, składamy wszystko do kupy i mamy to
Parka się lepiej chowa
Acha, jak się robi wintydż lumę - ano do rozrobionego już w akrylu świecącego proszku należy dodać malutką kropelkę farby akrylowej w kolorze jasnego brązu. To naprawdę jest minimalna dawka. Nie wolno przesadzić bo nie będzie świecić. Za dnia jej kolor ma być delikatnie beżowy. Po ciemku będzie dawać jak normalna
#10 Wysłany: 2010-09-02, 19:26
Wiem, że ta kalifornia w submarinerze to miszmasz jak marynarka wpuszczona w spodnie, ale raz, że nie miałem co zrobić z tą tarczą, a dwa, że zajebardzo mi się podoba
Ojcze- jestem pod mega wrażeniem, tym bardziej, że sam marzę o wysmażeniu jakiegoś wintydża w tym stylu, a baza już w drodze Wielkie, naprawdę wielkie ukłony, bo kawał dobrej roboty odwaliłeś!
Wiem, że ta kalifornia w submarinerze to miszmasz jak marynarka wpuszczona w spodnie, ale raz, że nie miałem co zrobić z tą tarczą, a dwa, że zajebardzo mi się podoba
Tu nie chodzi o kalifornię, tylko o misz-masz bezela z arabską czcionką, tarczy z łacińską, i prostopadłościanów ... Za dużo. Gdyby bezel był z kreskami - mogłoby podejść !
Zajeboza! Podejrzewam, że można by mnie było zamknąć na długie miesiące ze wszystkim co potrzebne a i tak bym nie poradził. Nie wyklucza to ewentualnych prób
Ostatnio zmieniony przez rysio-ochodzki 2010-09-02, 19:51, w całości zmieniany 1 raz
#15 Wysłany: 2010-09-02, 20:08
Alamo taki z ciebie esteta się zrobił, że chyba ostatnio brałeś korepetycje u Jacykowa
Zachęcam wszystkich do samodzielnych eksperymentów (nie tylko tych no wiecie jakich). Cały ten bałagan z 2 Rolkami i wcześniej 2 Pamami ogarnąłem na stole w kuchni przy pomocy 2 rąk i kilku pilników, papieru ściernego, zapalniczki, sosnowej deski, nożyka modelarskiego, podstawowych narzędzi zegarmistrzowskich (od Chińczyka za 20USD) i małego imadełka. Nie budujemy zegarka tylko go strugamy. Nie ma się czego bać, tym bardziej, że cena Emkudżeja jest statystycznie pomijalna. Pan z Wami