Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 38 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#1 Wysłany: 2011-05-17, 20:59 Rzadko mi się to zdarza, ale POMOCY!!!!!
Mam takie cosik:
Zegarek W. Gabju, mocno zmeczony życiem:
Wygląda na niewiele wart, ale mam ochotę go odratowac, o ile to możliwe, bo mi się podoba Wewnątrz taki mechanizm, szwajcarski z kompensacyjnym balansem, 15-kamieniowy:
Pewnie już zauważyłeś dziwny otwór obok pustego otworu na śrubkę - ktoś sobie robił odwierty, bo...
Reszta części jest, mechanizm chodzi ładnie. Póki co znalazłem pasujące śrubki do tarczy (tarcza słuzy jako element mocujący w kopercie i musiałem znaleźć), usunąłem kropelkę z brzegów tarczy (majster klepka szkiełko sobie wklejał, zresztą o wiele za małe :angry: ) i złożyłem remontuar tak, żeby nakręcał (tzn po prostu zmontowałem to, co jest - wałek sobie wyłazi jak chce). Zegarek IMO "rokuje", bo kopertę (stalową - sygnowana Acier, ale chyba nie inoxydable ) da się wypolerować, tarcza ujdzie, szkło to nie problem tylko... patrz wyzej. Ta częsć IMO jest nie do uratowania, bo jest lutowana, potem szlifowana, a poza tym naprężenia są spore i każde zespolenie chyba puści. Wysyłałem to też jako PW do Kolegi z KMZiZ, wiec może coś poradzi, ale myślę ze nie zaszkodzi też tu wrzucić.
Głownie chciałbym wiedzieć co to za mechanizm, i czy ewentualnei ktoś z Was nie ma po prostu trupa z dobrą cześcią (to jest tiret?) do przeszczepu - byłbym wdzięczny, bo poza tym (i tym ^%&$*#%$ odwiertem) mechanizm jest w bdb stanie.
Acha - średnica od strony zadka około 36mm
_________________ Ну, погоди!
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2011-05-17, 21:01, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 5768 Skąd: ta Pani tutaj?
#2 Wysłany: 2011-05-17, 21:35
Rozpoznajesz jakiej marki to mechanizm?Pamietam,ze mam jakiegos starego fhfa trupka.Ma niby plyte 3/4,ale jesli bylaby to ewolucja tego werku to wszystko powinno pasowac.Podesle Ci wtedy.
_________________ "Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 5768 Skąd: ta Pani tutaj?
#4 Wysłany: 2011-05-17, 22:28
Mam go rozkreconego na czesci,ostatnio w nim grzebalem i oglosilem go trupem
Dam zdjecie jutro,bo dzisiaj mam zapierdziel przed jutrzejszym egzaminem z matmy.Moze byc?
Edyta: Ten moj FHF to w ogole jest hit - wiesz gdzie byla sygnatura (jeszcze strzalka z koleczkiem)?Pod glownym mostkiem,kolo bebna z tego co pamietam.Sobie kufa wymyslili
_________________ "Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
Ostatnio zmieniony przez Janek 2011-05-17, 22:29, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 63 razy Dołączył: 17 Lut 2011 Posty: 2951 Skąd: Z trasy
#6 Wysłany: 2011-05-19, 17:25
Cytat:
Edyta: Ten moj FHF to w ogole jest hit - wiesz gdzie byla sygnatura (jeszcze strzalka z koleczkiem)?Pod glownym mostkiem,kolo bebna z tego co pamietam.Sobie kufa wymyslili
To akurat nie nowość, praktycznie wszystkie FHF do 1905r tak mają.
#7 Wysłany: 2011-05-20, 16:32
Sorry,ze dopiero dzisiaj,ale mialem zapierdziel jak nigdy i po prostu zapomnialem
Nastepnym razem w takiej sprawie przypominaj,bo jestem urodzonym sklerotykiem
Tutaj fotki rozwiazania (werk jest troche wiekszy niz Twoj)
Sorry za jakosc,robilem telefonem.
P.S.Na drugim zdjeciu widac jak ktos "swietnie" naprawil kolo centralne na "odpierd** sie Pan, zaraz ide na obiad"
Ostatnio zmieniony przez Janek 2011-05-20, 16:36, w całości zmieniany 1 raz