Cortebert górniczy
Odpowiedz do tematu

: Cortebert górniczy
Ostatnio ciągnie mnie do kieszonek, więc nie mogłem się dziś powstrzymać. Oto skutki mojej słabości...

...all we do is eliminate our future with the things we do today.
Money is our incentive now so that makes it okay.
:
Klasa!

A ktore to lata, tak mniej wiecej? Czy on jeszcze przedwojenny? Wyglad werku: 15 kamieni i brak systemu p-wstrzasowego moze wskazwywac jeszcze na lata 1930-te wg mnie. Czy gornicy przed wojna tez dostawali nagrody na 25 lat pracy?

Ostatnio zmieniony przez zbyszke 2012-04-07, 10:22, w całości zmieniany 1 raz
:
Piękny , gratuluję .

:
pogratulował nabytku, piękny jest

pozdrawiam

w.
---
„przestań pierdolić – żyj złudzeniami” MM
:
Świetny zeiger, no i ten werk...

:
zbyszke napisał/a:
Klasa!

A ktore to lata, tak mniej wiecej? Czy on jeszcze przedwojenny? Wyglad werku: 15 kamieni i brak systemu p-wstrzasowego moze wskazwywac jeszcze na lata 1930-te wg mnie. Czy gornicy przed wojna tez dostawali nagrody na 25 lat pracy?

Wg Ranffta po numerze kalibru - okolice lat 40-tych. Grawerki serwisowe są dopiero z lat 70-tych, więc to niewiele nam powie.

Szukam w sieci czegoś o zegarkach górniczych.

EDIT. Nie wiem, czy wskazówki nie powinny być breguetowskie.

Ostatnio zmieniony przez crayzee 2012-04-07, 13:59, w całości zmieniany 1 raz
Spam
[Usunięty]
:
crayzee GRATY :!: i szczerze hejtuję oraz posyłam focze uściski

od jakiegoś czasu na taki właśnie poluję ale wszystkie zaskórniaki idą wiecie na co :wink:

:
crayzee napisał/a:
zbyszke napisał/a:
Klasa!

Wg Ranffta po numerze kalibru - okolice lat 40-tych. Grawerki serwisowe są dopiero z lat 70-tych, więc to niewiele nam powie.

Szukam w sieci czegoś o zegarkach górniczych.

EDIT. Nie wiem, czy wskazówki nie powinny być breguetowskie.

Ale pierwsza polowa lat 40-tych raczej odpada z przyczyn oczywistych. A przez nastepne 10 lat (do 1956 roku) srodkiem motywujacym w gornictwie byla raczej perspektywa bezplatnej pracy w kopalni uranu - tak mi sie przynajmniej wydaje. A dodatkowo swissmejdy nie tak latwo wtedy do Polski mogly oficjalnie plynac.

:
Dokładnie Zbyszek.
Tajemnica jest gdzie indziej.
jak za Gierka zaczęto sprowadzać kłalitę, to z wielką przyjemnością brano magazyny.

:
Jeśli górnik zaczął pracować w 1945 to 25 lat pracy mijało w 1970 co by się pokrywało i z Gierkiem i z wpisem serwisowym,prawda?

Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
:
Ale zegarka raczej nie dostał "z góry" w momencie przyjścia do pracy. Pytanie brzmi raczej: jeśli dostał zegarek początkiem lat 70-tych, to jakim cudem jest to egzemplarz z mechanizmem, który wydaje się być dużo starszy? Rezerwy magazynowe?

:
Pewno tak.Może kupili wcześniej i w miarę zapotrzebowania rozchodowali.Dwadzieścia lata to nie tak dużo,do dzisiaj ponoć wkładają werki z czasów sojuza.
ps
A co z kłalitą którą dostałeś?

Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
:
no tak... po południu wrzucę, jak do domu wrócę :mrgreen:
blinkblikganstafejkmadafaka, com to go w prezencie dostał był, bo chyba o nim mowa, co? :mrgreen:

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum