Odpowiedz do tematu
: Szlifowanie koperty i inne..
Chciałbym przerobić mojego parnisa MM mini fidka w automacie. Szkiełko z ochydnie mocnym niebieskim antyrefleksem soczewkowe zamienię na high domed SW od Sternkreuz. Myślałem też o przemalowaniu tarczy i zmianie geometrii koperty. Tak by nadać jej bardziej zaokrąglony kształt, wyeliminować wszystkie kanciaste krawędzi, zredukować dość mocno wysokość uszu (generalnie tragicznie jest wykończona tak koperta parnisa). I tu mam pytanie do tych co już podejmowali się takiego manewru. Jakich pilników używaliście, a może lepiej mini dremela zakupić? Jakieś tutoriale może macie.. ? Mam też pytanie, które pewnie rozbawi część z was, a niektórzy klepną w czółko. Czy żeby wyjąć wałek z automatu trzeba najpierw zdjąć wachnik automatu, czy wystarczy go ustawić w pozycji takiej by nie przeszkadzał i wyjąć wałek jak w manualu (jak sądzę). Nie mam kompletnie doświadczenia z automatami (dodam na moje usprawiedliwienie).
:
Nie trzeba zdejmować nic, żeby wałek wyjąć.
Co do szlifowania - to powodzenia.
Koniecznie pokaż efekty.
Ja nie pomogę - na tym się nie znam zupełnie.
Co do szlifowania - to powodzenia.
Koniecznie pokaż efekty.
Ja nie pomogę - na tym się nie znam zupełnie.
:
baro, widzę, że Faziego jeszcze tu nie było...
Merytorycznie nie mam tu nic do powiedzenia - na tym się nie znam zupełnie.
Merytorycznie nie mam tu nic do powiedzenia - na tym się nie znam zupełnie.
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem.
: Re: Szlifowanie koperty i inne..
aby wyjąć wałek naciągu wystarczy wykręcić śrubkę blokującą, co do szlifowania to
jak masz zamiar dojść do symetrycznego kształtu? to chyba tylko CNC ale życzę powodzenia
baro napisał/a: |
Chciałbym przerobić mojego parnisa MM mini fidka w automacie. Szkiełko z ochydnie mocnym niebieskim antyrefleksem soczewkowe zamienię na high domed SW od Sternkreuz. Myślałem też o przemalowaniu tarczy i zmianie geometrii koperty. Tak by nadać jej bardziej zaokrąglony kształt, wyeliminować wszystkie kanciaste krawędzi, zredukować dość mocno wysokość uszu (generalnie tragicznie jest wykończona tak koperta parnisa). I tu mam pytanie do tych co już podejmowali się takiego manewru. Jakich pilników używaliście, a może lepiej mini dremela zakupić? Jakieś tutoriale może macie.. ? Mam też pytanie, które pewnie rozbawi część z was, a niektórzy klepną w czółko. Czy żeby wyjąć wałek z automatu trzeba najpierw zdjąć wachnik automatu, czy wystarczy go ustawić w pozycji takiej by nie przeszkadzał i wyjąć wałek jak w manualu (jak sądzę). Nie mam kompletnie doświadczenia z automatami (dodam na moje usprawiedliwienie). |
aby wyjąć wałek naciągu wystarczy wykręcić śrubkę blokującą, co do szlifowania to
jak masz zamiar dojść do symetrycznego kształtu? to chyba tylko CNC ale życzę powodzenia
nie zadawaj się z trollem, wybieraj większość
:
diver,
Nic nie wykręcać!!!
Ewentualnie poluzować.
Albo przycisk wcisnąć.
Nic nie wykręcać!!!
Ewentualnie poluzować.
Albo przycisk wcisnąć.
:
dzięki panowie, z tym już dam radę chodziło mi tylko o ten wachnik, czy trzeba demontować czy może zostać...
[ Dodano: 2017-12-13, 17:39 ]
co to CNC?
Santino napisał/a: |
diver,
Nic nie wykręcać!!! Ewentualnie poluzować. Albo przycisk wcisnąć. |
dzięki panowie, z tym już dam radę chodziło mi tylko o ten wachnik, czy trzeba demontować czy może zostać...
[ Dodano: 2017-12-13, 17:39 ]
diver napisał/a: |
co do szlifowania to jak masz zamiar dojść do symetrycznego kształtu? to chyba tylko CNC ale życzę powodzenia |
co to CNC?
:
Był, był i baro wie, że ma poprawić (tu już dwa razy nawet)
Thomas666 napisał/a: |
baro, widzę, że Faziego jeszcze tu nie było... ... |
Był, był i baro wie, że ma poprawić (tu już dwa razy nawet)
Pozdrawiam
Krzysiek/Fazi64
...Ruski trollu - idi na ch.j...
:
to też kibicuję
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem.
:
baro ?
ale o tym zegarku mówimy?
że niby coś chcesz szlifować?
tak,to jest stal,tzn koperta tego zegarka jest wykonana ze stali..
myślę,że to Ty powinieneś zostać pionierem w jej (tej stali znaczy) szlifowaniu i myślę,że podzielisz się z nami efektem.
Lepiej IMO nabyć zegarek o oczekiwanej "geometrii koperty" ... niż poprawiać w tej kwestii wytwórcę ...ale gust jest jak koniec pleców..
a CNC to takie obrabiarki sterowane komputerowo,znaczy jak plasterek ma mieć 5 mikronów,to tyle ma ..
ale o tym zegarku mówimy?
że niby coś chcesz szlifować?
tak,to jest stal,tzn koperta tego zegarka jest wykonana ze stali..
myślę,że to Ty powinieneś zostać pionierem w jej (tej stali znaczy) szlifowaniu i myślę,że podzielisz się z nami efektem.
Lepiej IMO nabyć zegarek o oczekiwanej "geometrii koperty" ... niż poprawiać w tej kwestii wytwórcę ...ale gust jest jak koniec pleców..
a CNC to takie obrabiarki sterowane komputerowo,znaczy jak plasterek ma mieć 5 mikronów,to tyle ma ..
:
Sylwek o taką mniej więcej kopertę chodzi. Widziałem że na HF takie rzeczy robią. Nawet u nas niejaki kubama szlifował kopertę do swojego projektu Foch und Ch.: Melanocetus.. Wiadomo że efekt nie będzie idealny, ale chociaż trochę bym chciał jej nadać inny bardziej seksowny kształt.. mam dużego dremela ale jest trochę nieporęczny.. myślałem najpierw jakimiś pilnikami to przyatakowac, a potem małym dremelem wykończyć.. (ten komu się chce poprawić ortografię i powstawać przecinki ma u mnie "pomógł")
:
No to masz
.
.
.
ohydnie, ohydnie, ohydnie
wahnik, wahnik, wahnik
.
.
.
...Szkiełko z ochydnie mocnym... |
ohydnie, ohydnie, ohydnie
...o ten wachnik... |
wahnik, wahnik, wahnik
Pozdrawiam
Krzysiek/Fazi64
...Ruski trollu - idi na ch.j...
:
Fazi masz "pomógł" jak obiecałem.. Ale zapomniałeś mi przypomnieć, że przed "że" wstawiamy przecinki.. Zawiodłeś mnie.
:
baro ale,że z ręki chcesz to dremelem potraktować? Ile chcesz przedtem wypić? Chyba,że masz rękę chirurga?
:
Właśnie mówię, że myślałem żeby kupić taki mini dremel, jest bardziej poręczny, łatwiejszy w manipulacji... A ręce mam zgrabne i z wyczuciem, szczególnie po lampce Bordeaux.
Sylwek napisał/a: |
baro ale,że z ręki chcesz to dremelem potraktować? Ile chcesz przedtem wypić? Chyba,że masz rękę chirurga? |
Właśnie mówię, że myślałem żeby kupić taki mini dremel, jest bardziej poręczny, łatwiejszy w manipulacji... A ręce mam zgrabne i z wyczuciem, szczególnie po lampce Bordeaux.
:
Sylwek ma w stodole taki duży obrotowy pilnik do ostrzenia kos, jakby tak równo kopertę przytulił i nogą kołowrót rozbujał to dopiero byłby efekt
Odpowiedz do tematu
Sylwek napisał/a: |
baro ale,że z ręki chcesz to dremelem potraktować? Ile chcesz przedtem wypić? Chyba,że masz rękę chirurga? |
Sylwek ma w stodole taki duży obrotowy pilnik do ostrzenia kos, jakby tak równo kopertę przytulił i nogą kołowrót rozbujał to dopiero byłby efekt