FiftyFour Fathoms
Odpowiedz do tematu

: FiftyFour Fathoms
Czyli jak brzydkie kaczątko SEIKO przemieniło się w pięknego łabędzia FFF

Ostatnio zmieniony przez Svedos 2011-03-15, 09:59, w całości zmieniany 2 razy
:
Nie spodziewałem się, aż tak szybkiej reakcji na moją prośbę :mrgreen:

YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
Blaz
[Usunięty]
:
Sylwek, pomijając urodę czy brzydotę zegarka, bo każdy ma inny gust, ale dla mnie całość jest niestety niespójna. Duże cyfry na bezelu, duże wskazówki i maciupkie w tym sąsiedztwie indeksy.

Dla mnie więc to jest fotoplastikon o tym jak brzydkie kaczątko zamienia się w starego kaczora...

:
A moim zdaniem duże indeksy by zepsuły tą tarczę, za dużo dużego by było po prostu :wink: Ale, jak wiadomo - są gusta i guściki.

YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
:
Blaz napisał/a:
Duże cyfry na bezelu, duże wskazówki i maciupkie w tym sąsiedztwie indeksy.

A mnie się właśnie tak podoba.
Jakby indeksy były większe, to byście Melepety powiedziały, że tarcza jest przeładowana! :razz:

:
Czepiają się bo zazdroszczą melepety :mrgreen:

YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
Blaz
[Usunięty]
:
Widać więc, że każden jeden ma inny gust. :grin: Według mnie ta tarcza jeszcze bardziej popsuła ten zegarek, co i tak imo było bardzo trudne. :mrgreen:

Jeden z tych zegarków, które z żadnej strony mi się nie podobają. :wink:

:
Nie chciałbym wyjsc na marude ale orginał mi sie srednio podobal a ten chyba jeszcze mniej no ale to tylko moje zdanie :wink:

:
Do tarczy można mieć kilka uwag, ale generalnie wszystko jest na swoim miejscu, można by co nieco inaczej rozplanować położenie poszczególnych komponentów, ale to i tak nie dyskwalifikuje tego projektu.
Jest on wykony w "duchu" swojego protoplasty i moim zdaniem udało się zachować jego klimat.
Poniżej moje uwagi jakie zamiesiłem na GMT

Cytata :mrgreen: :mrgreen:

"Kilka moich uwag co do tarczy zamontowanej w zegarku, sam projekt jest oczywiście rewelacyjny, ale moim zdanie wkradło się kilka drobnych błędów. Niektórzy koledzy narzekają na przytłaczające tarczę wskazówki. Wskazówki mają prawidłowe proporcje a poprawki przydały by się w samej tarczy.
I tak pierścień z podziałką minutową powinien mieć większy promień o jakieś 0,3 mm ( 0 mniej więcej tyle wychodzi poza jego obrys wskazówka minutowa), kresa pierścienia i indeksów powinna być nieco grubsza dla poprawienia czytelności, no i nakładane indeksy godzinowo/ minutowe powinny być nieco bardziej rozstrzelone (przy słabym oświetleniu kiedy nie widać pozostałych podziałek tarcza sprawia wrażenie nieco za małej)

Ale to takie moje marudzenie, generalnie projekt jest świetny a wykonanie perfekcyjne, wyszedł nam z tego nietuzinkowy zegarek."

i słuszna uwaga jaką zamieścił Filip

"Tylko dodam, że w oryginale /blancpain ff/ minutowa i sekunda też wychodziły za obrys "

Tak że praktycznie lekko grubsze linie wszystkich kresek, i delikatne rozstrzelenie indeksów z lumą i byłoby idealnie 6, a tak tylko 5 z + :wink:

Blaz
[Usunięty]
:
Z jednym się zgodzę: nietuzinkowy. :mrgreen:

:
I to bardzo :mrgreen:

Ostatnio zmieniony przez Svedos 2011-03-15, 10:18, w całości zmieniany 1 raz
olek
[Usunięty]
:
Sylwek, gratuluję. Niemniej jednak zgadzam się z Łukaszem i revoltą.

:
Abstrahując od naszych indywidualnych upodobań warto zerknąć jak wyglądał oryginał. :razz: :wink:

Blaz
[Usunięty]
:
Tarcza mu Sylwku na ludzi wyjść nie pomogła. :mrgreen:

:
Wygląda świetnie :)
Czekam na tarczę i chyba będzie wreszcie trzeba zakupić bazę :)

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum