Zgodnie z zapowiedzią zdjęcia JDM Seiko SCEB009, czyli kwarcowego bullheada.
Tradycyjnie filmik z youtube'a (polecam >= 720p):
Zdjęcia:
Kilka słów wrażeń nt. zegarka:
+ mega duży "fun-factor"!,
+ rozsądne wymiary i dobrze wyprofilowana koperta -> ergonomia na wysokim poziomie,
+ po prostu bardzo mi się podoba,
+ wskazówki trafiają ładnie w indeksy, można przyczepić się tylko do małej sekundy, ale ta ma minimalny błąd - jak na zwykłego kwarca (Seiko 7T92) to jest bardzo dobrze,
+ nakładane główne indeksy i logo,
+ malowanie indeksów i napisów na tarczy bez zastrzeżeń,
+ tarcza z efektem "słoneczka" oraz ciekawym przejściem z czarnego do ciemnosrebrnego z niewielką domieszką brązu,
- zapięcie bransolety z cienkiej blaszki, brzęczy przy poruszaniu,
- na tarczy jest sporo mikro syfków, ale te widać przy dobrym oświetleniu i raczej pod lupą ,
- polerowanie indeksów pozostawia nieco do życzenia,
- wskazówki minutowa i godzinowa mogłyby być dokładniej pociągnięte czarną farbą i być większe i dłuższe, bo IMO są zbyt delikatne i mało czytelne,
- nieco ziarniste malowanie tarczy,
- wciskany dekiel,
- świecenie określę japońskim wyrażeniem - jako-tako - na tarczy jest mało lumy; na wskazówkach nieco więcej, ale i tak krótko świeci ładnie.
Podsumowanie: zdecydowanie fajny zegarek i wart 250 USD (+podatki )!
Odpowiedz do tematu
: Seiko SCEB009
:
Nie powiem, fajny
:
machlo, rzuć linką
:
...na początku myślałem, że wskazówki są polerowane, tylko światło się tak odbija i w duchu myślałem, że fajnie by było, jakby były na czarno walnięte i tu proszę jak niespodzianka.
machlo napisał/a: |
- wskazówki minutowa i godzinowa mogłyby być dokładniej pociągnięte czarną farbą |
...na początku myślałem, że wskazówki są polerowane, tylko światło się tak odbija i w duchu myślałem, że fajnie by było, jakby były na czarno walnięte i tu proszę jak niespodzianka.
:
Prezentuje się naprawdę super
dzięki z podzielenie się wrażeniami (również tymi negatywnymi)
dzięki z podzielenie się wrażeniami (również tymi negatywnymi)
:
Tomek, pisz do Chino.
Maxio, dla jasności - na wskazówkach minutowej i godzinowej po środku jest pasek czarnej farby, a po bokach już zostaje polerowana część.
Maxio, dla jasności - na wskazówkach minutowej i godzinowej po środku jest pasek czarnej farby, a po bokach już zostaje polerowana część.
:
...tak to właśnie widzę i bardzo mi się to podoba
machlo napisał/a: |
Maxio, dla jasności - na wskazówkach minutowej i godzinowej po środku jest pasek czarnej farby, a po bokach już zostaje polerowana część. |
...tak to właśnie widzę i bardzo mi się to podoba
:
Bardzo fajny chociaż bakteria.
Szkoda, że japońce mechaniczne chrono wkładają tylko do zegarków za kilka tysięcy dolarów ale tego już nie zmienimy.
W każdym bądź razie nosiłbym, gratki i (pomimo odwilży) biegusiem najbliższej zaspy poszukać
Szkoda, że japońce mechaniczne chrono wkładają tylko do zegarków za kilka tysięcy dolarów ale tego już nie zmienimy.
W każdym bądź razie nosiłbym, gratki i (pomimo odwilży) biegusiem najbliższej zaspy poszukać
:
Zdjęcia super...takie katalogowe...te pierwsze
A poza tym ładny łocz, aczkolwiek boję się, że na żywo może tak nie wstrząsnąć.
Nauczony doświadczeniem po fotach np. Strix`a
A poza tym ładny łocz, aczkolwiek boję się, że na żywo może tak nie wstrząsnąć.
Nauczony doświadczeniem po fotach np. Strix`a
:
Cezar, wygląda równie ładnie na żywo, jak na zdjęciach, a może nawet ładniej.
Woytec60, mechaniczne chrono ma jedną wadę - zegarek z takim mechanizmem to duży i gruby odważnik zwykle. Wolałbym termokonmpensację dodać, poprawić celność sekundowej, większy moment obrotowy silniczków, żeby grubsze stalowe wskazówki można było zastosować, zdobienia mechanizmu, itp. W skrócie HEQ chronograf.
Woytec60, mechaniczne chrono ma jedną wadę - zegarek z takim mechanizmem to duży i gruby odważnik zwykle. Wolałbym termokonmpensację dodać, poprawić celność sekundowej, większy moment obrotowy silniczków, żeby grubsze stalowe wskazówki można było zastosować, zdobienia mechanizmu, itp. W skrócie HEQ chronograf.
:
Piękna koperta, fajny zegar.
:
machlo, graty. Mam nadzieję, że mój już jedzie do agenta.
:
Ehh juz sam nie wiem czy polowac na brąza...
Klawiaturka podoba mi sie bardziej niz w moim Pulsarze, ale tarcza i wskazowki juz niekoniecznie. Widze teraz ze w brazowych tez sa puszczone na czarno, a szczerze mowiac myslalem, ze sa polerowane i cale zlote... W brazowym tak by bylo lepiej akurat. Zreszta tu tez mysle, ze polerowane poprawily by czytelnosc w okreslonych warunkach swietlnych.
Tak czy siak swietny i jak brozowa wersje trafie to pewnie kupie.
Fajnie ze zrobiles dobre foty bo po pierwszych z kalkulatora nieco zwatpilem w ten zegar
Pozdr
s
Klawiaturka podoba mi sie bardziej niz w moim Pulsarze, ale tarcza i wskazowki juz niekoniecznie. Widze teraz ze w brazowych tez sa puszczone na czarno, a szczerze mowiac myslalem, ze sa polerowane i cale zlote... W brazowym tak by bylo lepiej akurat. Zreszta tu tez mysle, ze polerowane poprawily by czytelnosc w okreslonych warunkach swietlnych.
Tak czy siak swietny i jak brozowa wersje trafie to pewnie kupie.
Fajnie ze zrobiles dobre foty bo po pierwszych z kalkulatora nieco zwatpilem w ten zegar
Pozdr
s
:
Ostatnio zmieniony przez machlo 2012-12-15, 19:40, w całości zmieniany 1 raz
Odpowiedz do tematu
strix, te zdjęcia były robione tym samym kalkulatorem, co wczoraj, ale dziś było światło. Kalkulator z aparatem jak w S3.
Ostatnio zmieniony przez machlo 2012-12-15, 19:40, w całości zmieniany 1 raz