Armida: A1 brass 42 vs A1 45 ss
Odpowiedz do tematu

: Armida: A1 brass 42 vs A1 45 ss
zadna sesja, bo zdjec robic nie umiem, ale pomyslalem, ze warto porownac klasyczna A1 z nowa miedzianą wersja.

szukalem czegos z brązu lub mosiądza (jak ułani z Grudziądza ;) ) - mialem czekac na makare, ale niecierpliwy jestem, a ze Chris wypuscil A1 w wersji patynujacej, to grzech bylo nie wziac.

A wiec, do rzeczy:

roznice w wielkosci widac na pierwszy rzut oka; niektorzy twierdza, ze duza A1 jest za duza - wg mnie to odwaznik idealny; jest masywna, z bransoleta z gąsienicy ciezka, a superdome poteguje wrazenie glebi calego zegara.

Mosiezna A1 jest wielkosci SKXa, wiec rozmiar idealny na EDC.
Szklo jest delikatnie wypukle (inaczej bym nie kupil :P ), AR wewnetrzny, szafir.
Na reku wydaje sie nawet mniejsza niz SKX, bo ma dosc szeroki mosiezny bezel - a wiec mniejsze szklo i tarcze.

wybralem wersje z data, bo sie przydaje na co dzien - data biala na czarnym tle (w A1 ss jest niebieskie tlo do niebieskiej tarczy; A1 brass z data jest dostepna tylko z czarna tarcza). Nie ma wersji z bransoleta, zegar przyjezdza z gumowym paskiem cuda i mosiezna klamra w stylu pre-v z szerokim jezykiem. Gumy nie lubie, wiec wrzucilem na tymczasowa skore i czekam na pasek od Fixxxera :))

troche danych bewzglednych:

A1 ss - A1 brass

srednica: 45mm - 42mm
L2L: 50mm - 46 mm
wysokosc: 19mm (ze szklem) - 15mm
waga: 183g (z bransoleta: 285g) - 123g
uszy: 24mm - 22mm

Wieksza A1 ma 9015, w mniejszej jest seikowe NH35; oba dokladne, miyota delikatnie plynniej sie porusza i ma cichszy wahnik wg mnie.

profil koperty jest niezmieniony - to po prostu mniejsza wersja stalowej A1; koperta powtarza wszystkie krzywizny oryginalu, szczotkowanie jest rowniez takie samo. Podobnie z bezelem - ma taki sam ksztalt, rozni sie naturalnie brakiem wkladki.

Profil:

Koronka:

ma ten sam rozmiar co w wiekszej wersji:

Dekiel:

w wersji mosieznej jest stalowy - grawer taki sam jak w ss:

i jeszcze pare ogolnych zdjec i detali - poziom wykonania taki sam jak wiekszego modelu, wiec bardzo dobry; gdzieniegdzie juz zaczyna zachodzic patyna; jak bedzie za wolno, to zawsze jajko w domu sie znajdzie :))

i luma - jak to w armidzie, swieci jak latarka; w duzej BGW9, w malej C3:

(naswietlenie ok 5s flaszem z telefonu)

beceen | ***** ***
:
Ciekawe porównanie :)
Po wymiarach L2L stwierdzam, że obie mógłbym nosić...jednak ciężko sięzdecydować tylko na jedną hmmm Jak bym musiał to niebieska jest mi ciut bliższa ;)

World Wide Watches
:
beceen, - nie spodziewałem się że jest taka wielka optyczna różnica między 42 a 44mm, fajne oba... pifko

Nieczynne z powodu że zamknięte
:
beceen, gratulacje, świetnie wygląda ta nowa Armida, chętnie bym taka u siebie do kompletu widział :))

:
Co tu porownywac , kwestia gustu jak dla mnie to niebieska

:
beceen obie armidy klawe jak cholera cool
nosiłbym i dłuuugo nie zdejmował pifko

:
Fajne fotki. Dla mnie tylko stal :)

Pozdrawiam
Marcin/kornel91

Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
:
kornel91 napisał/a:
Fajne fotki. Dla mnie tylko stal :)

pifko

Dziewczyny lubią brąz zapraszają :twisted:
:
armida dostala godna klamre:

beceen | ***** ***
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum