W ogólności to jest tak że z omegami to my się zbytnio nie lubimy ale...
... ale zawsze podobały mi się Omegi DYNAMIC jednak poziom cenowy zegarków w przyzwoitym stanie sprawiał że decyzję zakupową odkładałem na bliżej nieokreśloną przyszłość - do dziś!!!
OMEGA DYNAMIC

Może nie taki vintage, może bardziej młody klasyk - w zasadzie jest mniej więcej moją równolatką

Zegarek jak na swoje lata jest w bardzo dobrym stanie! oprócz niewielkich śladów użytkowania na kopercie, większe zastrzeżenia można mieć do małych zagnieceń na zapince - prawdopodobnie jakiś fachowiec z Bożej łaski chciał ją skrócić

Omeśka posiada stalową kopertę o wymiarach 41 x 36 mm i grubości 11 mm oraz skręcaną stalową bransoletę z pełnych ogniw.
praktycznie każdy element zegarka jest sygnowany odpowiednim znaczkiem - Ω
koronka:

klamerka:

oraz oczywiście tarcza i szkiełko (powinno być widać - starałem się jak mogłem)

wnętrze koperty też jest sygnowane ale ze względu na specyficzną konstrukcję koperty (monoblock - mechanizm wyjmowany od góry) nie czuję się na siłach rozebrać zegarka.
tak to wygląda po zdemontowaniu bransolety:

z tego też powodu nie pokażę własnych fotek mechanizmu

w środku omeśki tyka na 95% cal. 1010 (choć jest prawdopodobieństwo że jakiś inny z serii 101x)
cal. 1010 jest automatem 17 kamieni o wymiarach Dm= 27.9mm, H= 4.25mm, i pracuje z częstotliwością f = 28800 A/h. wyposażony został w datownik z szybką zmianą daty, stop-sekundę i mikroregulację

a wygląda tak:

Szczególnie cieszę się że trafiła mi się wersja z bransoletą ponieważ potrafią one kosztować zupełnie chore pieniądze (od $100 do nawet $200).
Niedawno przechodziłem mały Haisel z wyborem paska do Omeśki Geneve z taką samą konstrukcją koperty bo poprzedni się rozsypał - bransoleta powinna wystarczyć na dłużej!
tu mała rodzinna fotka:

BTW - nadchodzi Wielkanoc! myślicie że nada się takie jajo do koszyczka ze święconką???

dziękuję za uwagę!
kadarius