Spam napisał/a: |
Tu pasuje Ludwik XV albo XVI
|
Kieszonkowe napisał/a: | ||
I tu bym z Tobą polemizował. |
kaido2 napisał/a: |
I ja tyż!...... tu ludwiki only! .... |
Cytat: |
1.) Trzy z czterech kieszonek są nakręcane koronką a nie kluczykiem
co by sugerowało produkcję raczej po 1902 .. |
Romanie, zegarki które to pokazałeś na pierwszym zdjęciu ze wskzówkami jak to określiłeś gruszkowymi były stosowane masowo od 1890- 1899r w dużej mierze w wydaniu kluczykowym... |
2.) Dwie z czterech kieszonek mają ozdobne ranty i nadal proste wskazówki. |
Oczywiście pojawiały się już w tamtym okresie sporadycznie zegarki z kopertami gallonne z fikusami po bokach i na tylnym deklu lecz były to zegarki głównie kotwicowe lub o prostym wzorze jak te 2 na dole na drugim zdjęciu. |
......remontoir zalały świat właśnie w okolicach 1902 roku co odbiło się też starszym zegarkom które to masowo miały zmieniane wskazówki na ludwiki. |
Oczywiście nie jestem ekspertem ale uważam że przy doborze wskazówek
kierowano się oprócz mody charakterem i ozdobnością tarczy i zegarka. |
Zegarki które Ty pokazujesz moim zdaniem należą do tych super-ozdobnych |
p.s. Zegarki które pokazałem (na szybko wybrane) moim zdaniem maja wskazówki oryginalne czyli nie zmieniane od nowości |
Kieszonkowe napisał/a: |
Witam,
Marcinie kończąc naszą dyskusję (jak zwykle mam nadzieje że wieśliśmy coś nowego do wiedzy o zegarkach). wydaje mi się że mówimy o dwóch różnych sprawach. Ja będąc człowiekiem "starej daty" z wykształcenia jestem architektem i grafikiem i studia na tych dwóch kierunkach nauczyły mnie pokory co do formy i kompozycji. Dlatego przy tak prostej tarczy jaką pokazał Kol. "bogdan5712" sugerowałem rozpatrzenie zastosowania jako alternatywy prostszych w kroju wskazówek (nazwa gruszkowe lub gruszkowate nie jest moim określeniem tylko jest stosowana powszechnie do określenia tego kroju - używają jej m.inn. Podwapińki, Jendricki i inni autorzy) . Dlatego też wybrałem do pierwszego zdjęcia zegarki z prostą tarczą z rzymskimi indeksami, wszystkie na mechanizmach z wychwytem cylindrowym na mechanizmach AS i moim zdaniem wszystkie produkcji po magicznym 1902 roku. Czyli podobne do tego co pokazał Kol. "bogdan5712". Drugie zdjęcie to też cylindry AS tylko tutaj już jest trochę bogaciej zdobiona tarcza. Świadomie nie pokazywałem bogatszych tarcz. Ty natomiast autorytatywnie wypowiadasz się "ludwiki i only ludwiki" (myślę że jest to przywilej młodszego wieku lub wiekszej wiedzy). |