Odpowiedz do tematu
:
To są moje "widzimisie" nie znam tego werku, spróbować zawsze można, poluzować śrubkę o 1-1,5 obrotu i spróbować wyciągnąć wałek, jak nie da rady to kolejne 0,5 obrotu i tak do skutku, jak wałek nie wyjdzie to znaczy że to tylko śrubka od mostku.
:
na 99% jest tam taki niepozorny sztyft i to trochę na uboczu. wydłub to czarne i daj większą fotkę, bo tak z pamięci to ciężko podpowiedzieć.
CornCobbMan napisał: |
Pozwólcie, że się podepnę pod temat. Mam pewien problem. W jaki sposób wyciągnąć wałek z takiego Łucza? Nie ma tu żadnego przycisku do wciśnięcia przy wałku, a nie wiem za którą śrubkę się brać... |
:
Wydłubałem plastik i próbowałem coś znaleźć, ale na razie nic z tego. Śrubki rzeczywiście są od mostka - odkręcałem. Wrzucam większe fotki z góry i od strony wałka.
:
Przy śrubce od strony balansu poniżej linii mostka jest otwór a w nim coś w rodzaju dźwigni, trzeba ją małym wkrętakiem przesunąć w prawo w kierunku do wałka naciągu, wtedy wałek powinien swobodnie wyjść.
Zaznaczyłem to miejsce czerwoną strzłką
http://img245.imageshack.us/i/dscn2916sj.jpg/
Zaznaczyłem to miejsce czerwoną strzłką
http://img245.imageshack.us/i/dscn2916sj.jpg/
:
dokładnie tędy droga, a w nowszej wersji tego mechanizmu ułatwili życie i jest sztyft:
sszwedo napisał: |
Przy śrubce od strony balansu poniżej linii mostka jest otwór a w nim coś w rodzaju dźwigni, trzeba ją małym wkrętakiem przesunąć w prawo w kierunku do wałka naciągu, wtedy wałek powinien swobodnie wyjść. Zaznaczyłem to miejsce czerwoną strzłką |
:
Dzięki serdeczne - właśnie udało mi się go wyciągnąć, a do tego poprawić wskazówkę minutową i wszystko złożyć z powrotem. Łuczyk śmiga jak należy.
:
Koledzy postanowiłem nauczyć się co nieco o mechanizmach i składaniu i rozbieraniu zegarków
Czy w każdym zsrr mechanizmie jest taki sztyft do wyciągania wałka?
Kurde muszę załatwić jakieś trupki do ćwiczeń i jazda
Czy w każdym zsrr mechanizmie jest taki sztyft do wyciągania wałka?
Kurde muszę załatwić jakieś trupki do ćwiczeń i jazda
:
Z tym jest różnie , może to być wkręt który trzeba poluzować o około 1,5 obrotu, może to być sztyft lub dźwignia, w zależności od konstrukcji zegarka.
:
Ale w większości jest taki "przycisk" który wyróżnia się z tłumu
A jaki jest dobry sposób na zdejmowanie wskazówek , jeśli się nie ma do tego odpowiednich przyrządów ?
A jaki jest dobry sposób na zdejmowanie wskazówek , jeśli się nie ma do tego odpowiednich przyrządów ?
:
Nie ma takiego sposobu, zdejmowanie wskazówek bez przyrządu zawsze wiąże się z ryzykiem uszkodzenia tarczy i samych wskazówkek
:
Dlatego warto zaopatrzyć sie w kartonik osłaniający
:
Odpowiedz do tematu
Nawet jak użyjesz czegoś do osłony to ryzyko jest i tak duże, zakup przyrządu do demontażu wskazówek to na ebay kilkanaście złotych, raptem tyle co troszkę lepszy pasek, warto zainwestować. Ja nawet jak używam przyrządu to osłaniam tarczę podkładką z papieru.