I Zona postanowila kupic mi zegarek. Znalazlem przypadkiem te Omesie, skonsultowalem wyglad tarczy na Timezone (konsultacja wypadla pozytywnie) i dalem oferte. Niestety znalazl sie jakis drugi amator, i kupilem ja duzo drozej, niz sie zanosilo. Tak wlasciwie to ja odpuscilem licytacje, ale Zona przycisnela i wymusila to ostatnie klikniecie.
Potem tylko pare dni czekania na przesylke, przepolerowanie szkielka (nieoryginalnego, ale niskoprofilowego), delikatne umycie i przepolerowanie koperty i na reke. Chodzi bardzo dokladnie, przez cztery doby odchylka: 0, -4s, 0, -2s = -6 sekund (mniej niz dwie sekundy na dobe sumarycznie), ale werk jest suchy i wymaga konserwacji.
Oto Omega Cosmic Moonphase:
Skusila mnie tarcza, jest oryginalna w ponad dobrym stanie (duzo lepszym od przecietnie spotykanego - te zegarki nie byly zbyt szczelne):
Detale tarczy:
Detal koperty z fantazyjnymi "uszami":
Wnetrze dekla, co ciekawe bez "perlage":
No i werk:
W sumie Omega to spoczela na laurach (przyblizone datowanie werku to lata 1962-65, czyli sam koniec produkcji tego modelu) i po prawie dwudziestu latach produkcji kalibru (wczesniej znanego jako 27DL, potem jako 381) nie dodali opcji szybkiej zmiany dnia tygodnia - zeby ustawic np. piatek, trzeba krecic koronka do skutku. Dwa pozostale moje zegarki z pelnym kalendarzem, nieporownywalnie mniej prestizowe, oba maja te funkcje:
Odpowiedz do tematu
: Dziesiec lat minelo.
:
I co mnie podkusiło żeby zaglądać ...
Sam sobie jestem winien
Nie ma słów na tego szwedzkiego oprawcę
Jest prześwietna, więc dobrze że posłuchałes zony
Sam sobie jestem winien
Nie ma słów na tego szwedzkiego oprawcę
Jest prześwietna, więc dobrze że posłuchałes zony
:
Gratuluje, 10 lat i zegarka
Atlantic boski
Atlantic boski
G. Gerlach - polskie zegarki
Szczęście dla wszystkich za darmo! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!
Szczęście dla wszystkich za darmo! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!
:
Piękna Omega
СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
:
Gratuluję rocznicy okrągłej!
Zegarek - szok! Piękny!!!!
Zegarek - szok! Piękny!!!!
:
+1
Svedos napisał/a: |
Piękna łomega i piękna żona |
+1
:
Omega przepiękna, a Ty nie masz dla nas litości, c'nie?
No po prostu wszystkie macki opadają .
No po prostu wszystkie macki opadają .
Facet to nie pieczarka, żeby go trzymać w ciemności i karmić gównem.
:
Piękna Omega i mądra żona
:
Przecudowny zegarek !!!!!!!!!!!
:
Odpowiedz do tematu
Gratuluję zegarków i żony